Србија и Балкан

Маневри Војске Србије у ваздуху и на копну

Циљ вежбe "Маневри 2022" је унапређење способности команди и јединица за планирање и извођење операција, превентивни размештај снага и организовање садејства и сарадње
Маневри Војске Србије у ваздуху и на копну© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Војска Србије почела је здружену вежбу "Маневри 2022" на којој ће припадници активног и резервног састава током три недеље заједнички изводити различите врсте обуке, саопштило је Mинистарство одбране.

Вежба ће трајати до 6.новембра и одвијаће се у ваздуху, али и на унутрашњим пловним путевима у земљи, и то уз ангажовање копнених и ваздухопловних јединица.

У припремној фази, задаци се изводе у базама, где се проверавају стандардне оперативне процедуре и примају припадници резервног састава који се по доласку у јединицу обучавају да би обновили знања која су стекли за време служења војног рока.

Када јединице пређу у активну фазу, ради се превентивни размештај снага у зонама одговорности, да би затим у завршној фази уследила и тактичка увежбавања, тактичке вежбе и гађања из различитих типова наоружања.

Здружене вежбе, у којима учествују јединице различитих видова, а ако је потребно и остале снаге система одбране, незамењив су начин обуке у војсци захваљујући коме се постиже висока оспособљеност за извршавање задатака у садејству, што је, како кажу из министарства, од кључног значаја за борбену готовост Војске.

Циљ оваквих вежби је унапређење способности команди и јединица за планирање и извођење операција, превентивни размештај снага, организовање садејства и сарадње, и живота и рада у теренским условима.

image