Србија и Балкан

Ђукановић тврди да је највећи пријатељ Србије, какву би тек политику водио да је непријатељ

Готово невероватно звучи да Ђукановић, који као да је заборавио све што је учинио за 30 година власти у Црној Гори, тврди је Црна Гора Србији увек показивала пријатељство
Ђукановић тврди да је највећи пријатељ Србије, какву би тек политику водио да је непријатељ© TANJUG/ SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU PREDSEDNIKA CRNE GORE

Актуелни црногорски председник и кандидат ДПС на предстојећим председничким изборима Мило Ђукановић изјавио је да Црна Гора никада није била антисрпска, да је увек Србији показивала пријатељство, али јој је узвраћено непријатељством.

Готово невероватно звучи да је ово изговорио Ђукановић, који као да је заборавио све што је учинио за 30 година власти у Црној Гори, а учинио је све да раздвоји сваку везу Подгорице и Београда.

Он је на предизборној трибини у Пљевљима рекао да је то једна од манипулација његових опонената.

"Црна Гора никада није била антисрпска, ни данас није антисрпска. Нема Србија бољег пријатеља у региону од Црне Горе. Године којима смо ми управљали Црном Гором су биле године у којим смо управо демонстрирали то пријатељство", рекао је Ђукановић.

Пристојна, грађанска, демократска европска Србија је увек у Црној Гори имала искреног партнера, казао је Ђукановић и навео да када је "требало заштитити нажалост трагично страдалог Зорана Ђинђића, и када је требало заштитити трагично страдалог Славка Ћурувију, и обезбедити да се у Црној Гори, када већ тада није могло у Србији, штампа Дневни телеграф – Црна Гора је отворила своја врата".

Актуелни председник Црне Горе заборавио је да је подржавао Слободана Милошевића да би потом окренуо леђа Момиру Булатовићу који је стао уз београдско руководство, чиме је Ђукановић већ тада показао шта мисли о Србији и какву ће политику водити.

"А да не говорим о раним деведесетим годинама када је кренуо први талас исељавања са ратом угрожених простора екс-Југославије да су десетине хиљада избеглица које су дошли у Црну Гору били углавном Срби са простора Хрватске и Босне", навео је Ђукановић.

Према његовим речима, Црна Гора је, на тај начин показивала своје пријатељство Србији, која јој је, како тврди, узвратила непријатељством.

"Ни тада ми нисмо били антисрби, јер није наш морални код да будемо против било кога. Ми смо људи који непоколебљиво бранимо Црну Гору и њене вредности. Због тога смо против великосрпског национализма и против сваког другог национализма који атакује на грађанску државу Црну Гору – то признајемо, то смо били, то јесмо, то ћемо непоколебљиво остати", навео је Ђукановић, саопштено је из ДПС.

Овакве изјаве Ђукановић понавља од избора до избора, потпуно неоправдано убеђујући људе да им прети опасност од Србије. 

Од доласка на власт радио све против Србије и Срба у Црној Гори

Ђукановић је своју антисрпску политику наставио двехиљадитих, радећи све да сруши заједницу Србије и Црне Горе. Отворено је водио кампању о референдуму тражећи да Црна Гора буде одвојена од Србије.

Након што је успео у својој намери да разбије заједницу, отворено је радио против Српске православне цркве у тој земљи, дајући јој погрдни назив - "црква Србије".

Врхунац антисрпске политике Ђукановића била је одлука Подгорице да призна независност тзв. Косова 2008. године.

Под крилатицом да је држава угрожена од Србије, Ђукановић је Црну Гору увео и у НАТО. Не само што је све време радио на формалном раздвајању Београда и Подгорице, радио је и на симболичком раздвајању, уводећи два слова у азбуку, како би вештачки створио црногорски језик, насупрот српском.

Такође, није дозвољавао слободно спровођење пописа, на којем би грађани могли отворено да кажу да ли су Срби или Црногорци. Имајући у виду све наведено што је Ђукановић учинио према Србији, а говори да јој је пријатељ, питање је какву би политику водио да јој је непријатељ.

image
VV inauguration
banner