Србија и Балкан

Пленковић: Неприхватљиво понашање Србије и политички мотивисана оптужница

Хрватски премијер оцењује да је оптужница против пензионисаних хрватских пилота политички мотивисана
Пленковић: Неприхватљиво понашање Србије и политички мотивисана оптужница© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC/ bg

Хрватски премијер Андреј Пленковић прозвао је данас Србију због, како је навео, неприхватљивог понашања према пензионисаним хрватским пилотима и поновио да је оптужница против њих политички мотивисана и да је то за Хрватску непостојећи процес.

"Није нам прихватљиво понашање Србије кад је реч о хрватским пилотима", рекао је Пленковић током представљања годишњег извештаја о стању државе и нације у хрватском сабору.

Тужилаштво Србије подигло је оптужницу против четири хрватска пилота због ракетирања српских цивила на Петровачкој цести октобра 1995. током војно-полицијске акције Олуја, подсећа Танјуг.

"То је пре свега политички мотивисан процес и никако не доприноси поверењу, напротив. Удаљава нас једне од других", рекао је премијер.

Пленковић је поновио да за хрватске пилоте, као и за Хрватску као државу, тај процес не постоји.

Говорећи о БиХ, Пленковић је рекао да се влада суштински залагала за положај Хрвата у тој држави и да је тражила да се конститутивност народа у БиХ уврсти у Стратешки компас ЕУ.

Истакао је да је његова влада томе допринела, што се огледа и у томе да је високи представник међународне заједнице Kристијан Шмит у изборној ноћи интервенисао наметањем одлуке о измени Устава Федерације БиХ и Изборног закона БиХ.

"Он је једини могао да помогне и помогао је. То се ништа није догодило случајно", рекао је хрватски премијер и додао да Хрватска подржава БиХ у добијању статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Та тема, додао је, биће већ на састанку Европског савета у децембру и сматрамо да је то добро за све народе у БиХ", рекао је Пленковић.

"Што је БиХ ближе Европској унији, то ће бити и боље решена отворена питања која имамо", рекао је Пленковић.

image