Србија и Балкан

Мандић: Да наставимо шта смо започели; Ђукановић: Верујем у своју супериорност и победу

Кандидат Демократског фронта Андрија Мандић је након гласања поручио да ће водити "снажну борбу против корупције и организованог криминала", док је актуелни црногорски председник Мило Ђукановић поновио да "не планира да изгуби изборе" и да није непријатељ Србије
Мандић: Да наставимо шта смо започели; Ђукановић: Верујем у своју супериорност и победу© Зоран Шапоњић

"Ово је велики дан за Црну Гору имамо обавезу да наставимо тамо где смо стали 30. августа 2020. године. У том контексту сам и водио кампању, после те велике победе, после победа на локалном нивоу где је парламентарна већина преузела готово све општине у Црној гори остало је још ово једно важно место".

Ово је данас у Подгорици изјавио председнички кандидат ДФ-а Андрија Мандић пошто је гласао на бирачком месту у ОШ "Бранко Бошковић" у насељу Загорич.

 Мандић је поновио да ће водити "снажну борбу против корупције и организованог криминала, и политику која ће подстицати економски развој Црне Горе".

"Раскидамо са досадашњом праксом у Црној Гори, истерујемо организовани криминал и корупцију а успостављамо, као у време старе Црне Горе државу која ће поштовати људе који вредно раде, која отвара крила за сваког свог сина да има добар посао да има плату од које може да живи и да Црна Гора не буде тесна ни једној заједници. У Црној Гори биће равноправни и Црногорци и Срби и Бошњаци и Албанци и Хрвати, биће равноправан сваки грађанин који буде тражио суд да би тражио правду", рекао је Мандић.

Ђукановић: Не планирам да изгубим изборе

 Акутелни председник Црне Горе и председнички кандидат ДПС Мило Ђукановић гласао је данас у 12 сати у ОШ "Саво Пејановић" у центру Подгорице.

Ђукановић је после гласања изјавио да не "планира да изгуби изборе", и да му је свеједно ко ће му бити противкандидат у другом изборном круги који је сасвим известан. 

 "Надам се да ћемо у транспарентном, слободном изражавању воље потврдити демократску зрелост црногорског друштва. Током претходних две и по деценије прошли кроз много изборних процеса, укључујучи референдумски, и било  је приметно да је ниво демократске културе и демократске одговорности из једног у други процес био на вишем нивоу", рекао је Ђукановић.

 Он је додао да верује "да ће грађани Црне Горе и овога пута одлучити паметно у корист своју и у корист своје државе".

"Мало сам прехлађен, ништа страшно. Верујем да ћемо проћи у други круг, просто таква је понуда на политичкој сцени, много је кандидата, не верујем да је реално говорити да се ово може завршити без другог круга. Искрено, не преферирам никог, знам да сви имају исти набој, а то је како поразити садашњег председника. Ко год буде у другом кругу сигуран сам да ћемо имати један коректан дуел и сигуран сам у своју супериорност. Не бојим се никог", рекао је Ђукановић.

По његовим речима "Црна Гора је, нажалост у последње две и по године у озбиљној, свестраној кризи и Црној Гори треба опоравак, повратак у стање нормалности у коме је била после обнове независности".

"Добра је вест да после ових избора, у јуну имамо ванредне парламентарне изборе, могли би у овој сезони заокружити читав изборни посао, и могла би Црна Гора добити после тих избора једну компетентну, национално одговорну, реформску владу. Ово је одлична шанса, друге шансе у демократском друштву нема", рекао је Ђукановић.

Он је дода да ће Црна Гора после ових избора или наставити "да се генерацијски саплиће по балканским беспућима или ће коначно, "као што сви желимо", наћи своје природно место у европској породици народа.

Ђукановић је говорио и односима са Србијом и рекао да је његова жеља да Црна Гора има најбоље односе са свим суседима, почевши од Србије.

"Верујем да да сам својим деловањем то и доказао. Политичко искуство ме учи да приметим одређене деформитете, у овом случају понављање политичких деформитета који не прете само Црној Гори него стабилности региона. Мислим да је вододелница на балканској политичкој сцени између политике која сматра да и на Балкану може да живи мултиетничка демократија и да можемо да живимо као Европа и националиста који у то не верују. Националисти верују да треба кориговати границе, да се треба удруживати у своје националне и верске светове. Ја у ту будућност не верујем. Ја нисам непријатељ ни Србије ни било кога појединачно у Србији, само што сматрам својом одговорношћу да жилаво браним свој приступ верујући да је то најбољи приступ за државу коју представљам", рекао је Ђуканвић.

image
VV inauguration
banner