Србија и Балкан

Курти: Очекујем да међународна заједница осуди понашање Србије

Уместо да расправљају зашто Србија не потписује, они питају када ћете основати ЗСО, револтиран је премијер привремених приштинских институција
Курти: Очекујем да међународна заједница осуди понашање Србије© Tanjug/AP Photo/Virginia May

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти затражио је од међународне заједнице да осуди понашање Србије, јер, према његовом мишљењу, Београд није конструктивна страна у преговорима, преноси "Албанијан пост".

"Ја сам једини на бриселским састанцима који даје предлоге", навео је Курти.

"Очекујем да међународни фактор осуди понашање Србије, која на састанцима каже да не потписује, а између састанака каже да ништа не спроводи", затражио је.

Говорећи о састанку у Охриду у Северној Македонији са председником Србије Александром Вучићем, он је новинарима изјавио да је за њега оно што се догодило у Охриду - договор.

"Спровођење овог споразума требало је да почне још јуче, јер и у плану имплементације стоји да постоји рок када споразум треба да почне да се примењује. И основни споразум и план имплементације су већ усаглашени. За нас је ово договор", рекао је Курти.

Према речима премијера привремених приштинских институција, сва питања о имплементацији споразума постигнутог у Бриселу и Охриду треба да буду упућена Београду, а не Приштини.

"Сада лопта не би требало да буде у дворишту 'Косова' и тражим допринос свих. Лопта је у дворишту Србије, зашто се не потписује? Уместо да расправљају зашто Србија не потписује, они питају када ћете основати Заједница српских општина. Зато је важно остати лојалан интересима 'Косова', сва питања сада треба да буду у Београду", поручио је Курти.

Упитан, између осталог, и за члан 7 европског плана за КиМ у коме се помиње самоуправа српске заједнице, он рекао да је "то формулација која веома верно и прецизно припада Оквирној конвенцији за заштиту националних мањина, према Савету Европе".

Поводом ратификације споразума у ​​приштинском парламенту, он је рекао да прво мора да буде потписан споразум између "уговорних страна" да би се о томе расправљало у скупштини. Оставио је могућност да споразум уопште и не буде потписан.

"Сматрам да и о томе треба разговарати у Скупштини, али морамо водити рачуна да џабе не потписујемо споразуме које не можемо сами да спроведемо. Договор ће морати да се склопи са другом страном", истакао је Курти.

image