Србија и Балкан

Сијарто у Сарајеву: Ко мисли да санкције решавају проблеме нема појма

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да БиХ може да рачуна на интересовање Мађарске да процес придруживања ЕУ буде убрзан
Сијарто у Сарајеву: Ко мисли да санкције решавају проблеме нема појма© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Они који мисле да санкције могу решити проблеме на Западном Балкану немају појма, поручио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, након састанка са колегом из Савета министара Елмедином Конаковићем у Сарајеву.

"Видите да Брисел прибегава санкцијама. Ако погледамо колико су санкције биле успешне, можемо закључити да никакве мере нису успеле да доведу до значајнијих резултата. Иста је ситуација са бриселским санкцијама. Ми никако не пристајемо на то да ЕУ уведе било какве санкције у односу на Западни Балкан. Они који сматрају да се санкцијама могу решити проблеми, они појма немају каква је овде ситуација и тако покушавају да прикрију своје незнање", истакао је Сијарто.

Мађарски дипломата је поручио да је стабилност БиХ од изузетног значаја за његову земљу, као и да очекује да ЕУ у будућности направи одређене кораке ка проширењу.

"Мађарска жели да се убрза процес проширења Европске уније, али добро знате да у ЕУ постоје земље чланице које само вербално подржавају проширење, али су уздржане када дође до одлучивања. Позивамо чланице да престану са онемогућавањем процеса проширења ЕУ, јер то за ЕУ и Мађарску значи безбедносни ризик", рекао је Сијарто, додајући да БиХ може да рачуна на интересовање Мађарске да процес придруживања ЕУ буде убрзан.

Коментаришући однос Мађарске према председнику Републике Српске Милораду Додику он је рекао је да је небитно шта он мисли о њему.

"Важно је шта мисле људи у БиХ, а посебно у Републици Српској. Ако сам ја добро схватио, у Републици Српској је он поново изабран за председника и ми то поштујемо и то је веома важно", нагласио је Сијарто.

image