Србија и Балкан

Шеф мисије ОЕБС на Косову и Метохији: Враћање полицајца и судија у институције је приоритет

Забрињава питање поштовања имовинских права у оквиру експропријације земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток, каже Мајкл Давенпорт, шеф Мисије ОЕБС на "Косову"
Шеф мисије ОЕБС на Косову и Метохији: Враћање полицајца и судија у институције је приоритетwww.globallookpress.com © Michael Gottschalk/photothek.net

Дошло је до неког напретка по питању поштовања права и интереса невећинских заједница од стране косовских институција, али морамо да подсетимо да има још посла на преосталим изазовима, изјавио је Мајкл Давенпорт, шеф Мисије ОЕБС на "Косову".

Коментаришући нападе на припаднике српске заједнице на КиМ, Давенпорт је у разговору за "Јуроњуз" истакао да мисија прати све инциденте и редовно о томе извештава чланице ОЕБС-а у Бечу.

"Када дође до инцидената овог типа, све радимо да дође до процесуирања у оквиру косовског законодавства", наглашава.

Оценио је да је, након одлуке да полицајци и судије изађу из косовских институција, на северу Косова настала нова, лоша ситуација. 

Интеграција полиције и судства је врло битан резултат дијалога Приштине и Београда, навео је он, додајући да је један од највећих приоритета да се полицајци и судије врате у институције, "како би се наставио процес интеграције представника свих косовских заједница, у овом контексту - косовских Срба".

Давенпорт каже да забрињава питање поштовања имовинских права у оквиру експропријације земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток, и да је покренуо то питање и исказао забринутост пред владом тзв. Косова. 

"Могу да вам кажем да сам указао 'влади' на важност давања званичних информација о сврси ових експропријација и очекујемо да ће 'влада' то учинити, као што налаже законодавство у овој области", рекао је он.

Шеф ОЕБС-а на Косову и Метохији је оценио да је ЗСО била једна од највећих и најбитнијих тема у Охриду и да је порука из Охрида била да "ЗСО мора да се имплементира".

Што се тиче културног наслеђа, подсећа да је мисија прошле године објавила опсежан извештај о заштити културног наслеђа на "Косову" и дала потребне препоруке. 

Осим тога, став мисије је потпуно јасан када се ради о одлуци Уставног суда о повраћају земљишта манастиру Високи Дечани. 

"Од 2016. године континуирано смо позивали на спровођење ове одлуке Уставног суда и желео бих чак и сада да поновим апел да се што брже ово земљиште упише у катастарске књиге", рекао је Давенпорт.

image
VV inauguration
banner