Србија и Балкан

Пленковић: Путин би био ухапшен, уколико би дошао у Хрватску

Шеф Орбановог кабинета одбацио је такву могућност у случају Мађарске
Пленковић: Путин би био ухапшен, уколико би дошао у Хрватску© TANJUG/ FOTO HINA/ SLAVKO VUKADIN

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да би руски председник Владимир Путин, за ког је Међународни кривични суд издао налог за хапшење, био ухапшен уколико би дошао у Хрватску, на основу процедуре предвиђене законом.

Пленковић је подсетио да је Хрватска приступила статуту Међународног кривичног суда, као и да је донесен закон о сарадњи с тим судом.

"Тим законом предвиђене су све процедуре у случају да постоји налог за хапшење неке особе и ту се, колико ми је познато, имунитет не примењује", рекао је Пленковић одговарајући на питање новинара како би Загреб поступио у случају да Путин дође у Хрватску.

Пленковић је оценио да таква посета "ипак није реална”, пренела је Хина.

Шеф Орбановог кабинета: Мађарска неће ухапсити Путина ако дође у нашу земљу

Мађарска неће ухапсити председника Русије Владимира Путина ако буде ушао у земљу, рекао је шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана Гергељ Гуљаш, пошто за то нема правног основа.

Мађарска је потписала и ратификовала Римски статут којим је формиран Међународни кривични трибунал, пошто Римски статус није уграђен у правни систем те земље.

"Ми се можемо позвати на мађарско право, а на основу њега Путин не може бити ухапшен (...) пошто Статут Међународног кривичног трибунала није проглашен (као валидан извор права) у Мађарској", рекао је он, преноси Ројтерс.

Он је рекао и да влада његове земље "није формулисала став" по питању налога за хапшење председника Путина.

"Такве одлуке су незахвалне и пошто оне доводе до даљих ескалација, а не до мира, то је моје лично и субјективно мишљење", додао је он.

Русија је више пута оповргла оптужбе да су њене снаге починиле злочине током трајања Специјалне војне операције.

image