Свет

Блинкен позвао чланице Међународног кривичног суда да ухапсе Путина

Амерички државни секретар прокоментарисао је и сусрет кинеског и руског лидера, рекавши да Кина пажљиво прати како Вашингтон и свет реагују на руско-украјински сукоб
Блинкен позвао чланице Међународног кривичног суда да ухапсе Путина© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је све чланове Међународног кривичног суда (МКС) да испоштују налог за хапшење који је суд издао за руским председником Владимиром Путином.

Суд је прошле недеље оптужио Путина за наводни ратни злочин незаконитог депортовања стотине деце из Украјине. Како је најављено, тај правни потез обавезаће 123 земље чланице суда да ухапсе Путина и пребаце га у Хаг на суђење ако крочи на њихову територију, објавио је Ројтерс.

"Мислим да свако ко је страна у суду има обавезе које би требало да испуни", одговорио је Блинкен на питање америчког сенатора Линдзија Грејама на саслушању у Комитету за издвајања Сената да ли би охрабрио европске савезнике да изруче Путина.

Коментаришући сусрет кинеског и руског председника Си Ђинпинга и Владимира Путина у Москви, Блинкен је нагласио да би, ако би Русији било дозвољено да некажњено напада свог суседа, то "отворило Пандорину кутију за потенцијалне агресоре и довело до сукоба", пренео је Ројтерс.

"Улози у Украјини превазилазе Украјину и мислим да имају велики утицај на Азију, на пример", рекао је Блинкен, напомињући да су Јапан и Јужна Кореја главне присталице Украјине у том сукобу.

Сукоб у Украјини довео је до дебата о томе како ће рат утицати на кинеско војно сагледавање ситуације у вези с Тајваном који Пекинг види као суверену кинеску територију.

"Мислим да ако Кина ово посматра, а они то посматрају веома пажљиво – извући ће поуке о томе како се свет окупља или не, да би се супротставио овој агресији", рекао је Блинкен говорећи на пододбору Сената за апропријације, те додао да Кина пажљиво прати како Вашингтон и свет реагују на рат у Украјини, чији се утицај, како је навео, осећа у Азији.

image
VV inauguration
banner