Свет

Болтон: Међународни кривични суд у Хагу је нелегитиман, то је опасна институција

Одлука МКС да изда налог за хапшење руског председника Владимира Путина је претња дипломатском решењу кризе у Украјини, поручио је бивши саветник америчког председника Џон Болтон
Болтон: Међународни кривични суд у Хагу је нелегитиман, то је опасна институцијаGetty © Win McNamee

Бивши саветник америчког председника Џон Болтон критиковао је одлуку Међународног кривичног суда (MКС) да изда налог за хапшење руског лидера Владимира Путина, јер у томе види претњу дипломатском решењу кризе у Украјини.

"Ако желите да дође до преговора, да ли мислите да ће налог за хапшење Владимира Путина то учинити мање или више вероватним?", упитао је Болтон, иначе један од јастребова у америчкој политици, током гостовања на телевизији "Скај њуз".

Према његовом мишљењу, Међународни кривични суд је веома опасна институција.

"Сматрам, и тако је већ дуги низ година, да је Међународни кривични суд у основи нелегитиман и САД не би требало са њим да сарађују. МКС је нелегитиман, јер је то вршење државне власти у вакууму, без икаквих уставних оквира који би га обуздавали", објаснио је бивши амерички званичник.

Међународни кривични суд је 17. марта издао налог за хапшење руског председника Владимира Путина и комесарке за права деце Марије Љвове-Белове због оптужби за наводно "илегално депортовање" украјинске деце.

Руски званичници су веома оштро осудили налог за хапшење Путина, указујући да он није правно обавезујући и да је апсолутно ништаван.

Председник Думе Вјачеслав Володин упозорио је да је та одлука једна врста агресије на целу земљу, јер се напад на председника тумачи и као напад на Русију. 

image