Србија и Балкан

Ескобар: САД подржава "Косово" у свим тежњама

Приштинске власти оптужиле Србију да није конструктивна страна у дијалогу и да не поштује споразуме
Ескобар: САД подржава "Косово" у свим тежњамаAP © FOTO TANJUG/ AMBASADA SRBIJE U SAD/ bs

У Приштини је завршен разговор председнице и премијера привремених приштинских власти Вјосе Османи и Аљбина Куртија са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Ескобар је навео да је сврха његове данашње посете да се сагледају начини сарадње са "веома добрим савезником и добрим пријатељем".

"Желим да изразим континуирану америчку подршку евроатлантским аспирацијама Косова и солидарност са Косовом у овом тренутку кризе", рекао је Ескобар, преноси Танјуг.

Османи је на конференцији за новинаре изјавила да је са Ескобаром разговарано о разним темама, међу којима је истакла чланство Приштине у евроатлантским структурама. Представила је како је Приштина увек била конструктивна страна у дијалогу са Београдом и истакла спремност Приштине да повећа своју посвећеност дијалогу.

"Искористила сам прилику да изразим забринутост због неспровођења споразума од стране Србије. Србија наставља да подржава српске криминалне структуре на северу", изјавила је Османијева.

Ескобар је са Куртијем разговарао о дијалогу са Београдом и ефектима које овај процес има по цео регион. Курти је, као и Османи, потврдио конструктивност Приштине у дијалогу са Београдом.

"Спремни смо и посвећени постизању правно обавезујућег коначног споразума за пуну нормализацију односа са обостраним признавањем", рекао је Курти, пренели су приштински медији.

"Сврставање Косова уз Америку и Европу у санкцијама Русији показује посвећеност Косова и разлику у односу на оне друге који то нису", истакао је Курти.

Током дана Ескобар ће се састати са лидерима три највеће опозиционе странке - Демократске партије Косова, Демократског савеза Косова и Алијансе за будућност Косова.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан је други пут за два месеца био у посети Приштини. Претходни пут 26. августа, поред посете Косову и Метохији, боравио је и у Београду.

Посета Ескобара тзв. Косову долази у тренутку када је у јавности актуелна тема француско-немачког предлога за нормализацију односа Србије и тзв. Косова.

Према председнику Србије Александру Вучићу, суштина овог предлога би била да Србија допусти тзв. Косову улазак у све међународне институције укључујући и УН, а заузврат би пут Србије у ЕУ био убрзан, уз значајну економску корист.

Приштинске власти још нису формирале Заједницу српских општина, што је била њихова обавеза у оквиру Бриселског споразума 2013. године, који је закључен под покровитељством ЕУ. 

image