Србија и Балкан

Дипломате о европском плану: Ништа није прихваћено на начин да трајно обавезује Србију

План омогућава да наставимо пут ка чланству у ЕУ, не производи правна дејства изван оквира приступних преговора и нема снагу међународног уговора већ је реч о договору, наглашавају дипломате Миливојевић и Божиновић
Дипломате о европском плану: Ништа није прихваћено на начин да трајно обавезује Србију© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Европски план важи само за контекст односа Србије са Европском унијом и преговоре о приступању Србије овој организацији, оценили су за Танјуг дипломате Зоран Миливојевић и Милован Божиновић.

Како су истакли, тај план нам омогућава да наставимо пут ка чланству у ЕУ, не производи правна дејства изван оквира приступних преговора и нема снагу међународног уговора већ је реч о договору.

"План не важи нигде него у Европској унији. Идеја је била да онај први споразум буде потписан и он би производио правна дејства и третирао би се као билатерални споразум где би ми де факто признали Косово, али то се није десило и зато смо чули изјаве као што је она Тање Фајон да су више очекивали. Сада када се то није десило они су га превели у мерила поглавља 35. које раније имало мерила", прецизирао је Миливојевић.

Божиновић је указао да европски план нема универзално важење, да није отишао ни на Савет безбедности Уједињених нација.

"Можемо рећи да је у овом случају Европска унија себи завршила посао утолико што сада два претендента за чланство у њој знају на чему су, јер им је рекла да ће ићи даље само ако спроводе одређене тачке. Дакле, није то документ који 'закуцава' ствари онако како раде међународни уговори, већ договор и споразум како ће се даље радити", истакао је он.

Додао је да ништа није прихваћено на начин да трајно обавезује Србију, већ се ради о споразуму о томе шта ми хоћемо да радимо са ЕУ.

Када је реч о важењу усменог прихватања нечега, о чему је после разговора у Охриду говорио и председник Србије Александар Вучић, Миливојевић је објаснио да за важење, изјава воље мора да буде прецизна и навео да је Вучић рекао "нема моје изјаве воље прецизно".

Према речима Миливојевића, после Охрида је дефинитивно јасно да је услов уласка Србије у ЕУ признање Косова.

"Сада је то закуцано, док пут ка ЕУ није споран и за њега није потребно признање него испуњавање споразума из Брисела плус тачка 11, дакле имплементациони део који је саставни део споразума без кога он није важећи", рекао је он.

Божиновић је указао да документе из Брисела и Охрида не разуме тако да у њима стоји да нећемо ући у Европску унију ако не признамо Косово.

"То се не тражи. Нормализација односа значи све осим једног, формалног акта и може да се живи са тим да нисте признали", рекао је он и додао да подржава оба документа, али да би тешко прихватио да се неко обавеже да ће признати тзв. Косово.

image
VV inauguration
banner