Србија и Балкан

Коме смета Петар Мараш: Сви глумачки греси Милоша Биковића

По старом српском обичају, Твитер је плануо и поделио се на две стране: једна сматра да је српски глумац у серији "Јужни ветар" добио "директиву одозго" да "прогура Рио Тинто", док други узалуд подсећају да је у питању фикција
Коме смета Петар Мараш: Сви глумачки греси Милоша Биковића© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

"Продуцент и сви глумци серије да се извинУ народу Србије. Срам вас било! Предлажем бојкот ове серије", написала је у објави Ивана Парлић, посланица Народне странке у Скупштини РС и тиме расписала Твитер тендер за све заинтересоване који желе да искритикују глумца Милоша Биковића и екипу серије "Јужни ветар". 

У сцени која је изазвала лавину беса, ликови које тумаче двојица холивудских глумаца - Ерик Робертс и Вилијам Болдвин, разговарају о одласку у Горње Недељице.

Болдвин објашњава да је ископавање литијума заустављено од стране "зелених и невладиних организација", код којих сада треба да оду "по рецепт".

"Као да већ не знаш?", одговара Робертс и наставља: "Извели су народ на улицу класичном причом о заштити животне средине. Блокирали неке путеве, развалили врата, пребили неке људе."

По старом српском обичају, Твитер је плануо, а затим се поделио на две стране, од којих једна сматра да је Биковић добио "директиву одозго" да "прогура Рио Тинто", док други узалуд подсећају да је у питању фикција.

"Свако ко мисли да треба да води полемику са фиктивним ликовима, не разуме или неће да разуме уметност, већ је злоупотребљава", поручио је креатор, редитељ и продуцент серије "Јужни ветар" Милош Аврамовић.

Он је истакао да они који су до јуче на мрежама бранили наше најстарије дечије позориште и његове глумце - "а често се питам колико су пута заправо били у било ком позоришту" - јуче су напали неке друге глумце, њихов рад и интегритет.

Аврамовић је нагласио да је "Јужни ветар" серија, пуна симболике, пуна различитих линија прича, у којима може да се препозна свако и нико. 

Најзад, додао је, пројекат је подржала Европска унија са 500.000 евра. 

Сад бар знамо ко стоји иза свега, али редакцији није познато да је Емануеле Жиофре, шеф Делегације ЕУ у Србији био прозван зато што је материјално и декларативно дао подршку за наратив о поткупљивим еколошким организацијама.

Правда за Касандру!

Фикција или не, сви су заузели став, јер овај народ је увек био правдољубив. 

Можда је Касандра била ухапшена само у серији која се емитовала крајем деведесетих, али то не значи да петиције и протести широм Србије нису допринели да се она ослободи, јер није била крива за убиство Игњација! 

Да је танка линија између реалности и маште показао је и наступ народног посланика Александра Јовановића Ћуте, који се на конференцији за новинаре поводом премијере представе "Лаж" у Београдском драмском позоришту обратио, а коме другом него главном лику у серији "Јужни ветар" Милошу Биковићу. Јер ко "ведри и облачи" у виртуелном свету, диригује и у стварном животу. 

Знао је Биковић шта га чека, јер није залуд за последње издање часописа "Стори" изјавио да "овај април у Београду чека са више узбуђења него иначе због премијере представе 'Лаж'".

"Било би јако добро да подржиш те људе (из Горњих Недељица), да се одредиш по том питању да ли је тај пројекат (Јадар) добар за те људе или не", рекао је Ћута. 

Џабе сва правдања Милоша Биковића "да ако треба да бирам између зараде и свежег и чистог ваздуха, бирам чист ваздух", те да се "не може расправљати са фиктивним јунацима, јер је то фиктивна прича".

Одакле право Биковићу да оцени целу хајку као "површну, малициозну и злонамерну", кад сви знамо да је у филму "Бићемо прваци света" играо Радомира Шапера, функционера Кошаркашког савеза Југославије, универзитетског професора и продекана на Технолошко-металуршком факултету!

Случајност? Како да не!

Ако професор овог факултета не зна детаље о ископавању литијума, па ко онда зна?

Уосталом, Биковић је играо и Тита у "Сенкама над Балканом", а добро знамо да Маршалу није било страно да потпомогне или спречи шта ће отићи у етар.

Најзад, и једна од продуцентских кућа која стоји иза серије "Јужни ветар" зове се, ни више ни мање него "Режим", што дефинитивно отклања сваку сумњу ко стоји иза покушаја опањкавања невладиних организација.

Да правда буде потпуна и достижна, присетили смо се и рекламе коју је Биковић снимио 2016. године за тадашњег познатог произвођача органске хране "Јовањицу", уредно регистрованог у АПР-у и освајача бројних награда, не слутећи да ће неколико година касније "Јовањица" бити означена као највећа плантажа марихуане на Балкану. 

Али упркос томе што је Милош Биковић већ наредне 2017. године постао Вук Петровић, полицајац у филму "Балканска међа", ипак није он раскринкао аферу "Јовањица", чиме је разочарао целокупно гледалиште! 

Забраните "Бољи живот"

Шалу на страну, расправа о граници уметничке слободе стара је колико и уметност. 

Илустрације ради, Срђан Драгојевић, редитељ филма "Свети Георгије убива аждаху", подигао је медијску прашину и био оптужен да фалсификује српску историју.

Пре десетак година екипа филма "Клип" у режији Маје Милош била је на мети напада због сцена експлицитног насиља и секса, иако је у одјавној шпици назначено да их "нису снимала малолетна деца већ њихови пунолетни дублери".

Оно што је најтрагичније у целој причи јесте чињеница да је ауторка филма "Клип" Маја Милош инспирацију за сценарио пронашла на интернету, где је, како каже, открила "одређене снимке тинејџера како малтретирају једни друге, праве дивље журке на којима се опијају и дрогирају, као и снимке неких много младих девојака током секса".

Да ли је аутор, и колико, у стању да пренесе стварни живот на филмско платно - јесте питање за аутора. Али на узроке који управљају стварима у реалном животу, одговоре не треба да даје глумац, макар нудио своју верзију стварности која нам се не допада. Макар он био и Милош Биковић.

Иначе би неки други давно пре њега требало да одговарају, поручују гласови са Твитера, присећајући се шверцерских епизода из серије "Бољи живот". 

Најзад, можда не би било лоше погледати до краја епизоду око које се дигла толика прашина.

До тада, "Телевиса" пресента...

image