Србија и Балкан

Петковић: Курти жели кризе и инциденте да не би формирао ЗСО

Желе неодмерену реакцију Срба, тада је Курти пресрећан и не мора да испуњава своје обавезе из Брисела, то је тактика Приштине, оценио је директор Канцеларије за КиМ
Петковић: Курти жели кризе и инциденте да не би формирао ЗСО© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Наставак малтретирања Срба на Косова и Метохије, укључујући и јучерашње хапшење Србина, представља покушај премијера тзв. Косова Аљбина Куртија да изазове хаос у четири општине на северу КиМ како би избегао формирање ЗСО, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поводом синоћњег хапшења Србина М.Б.

Приштина, по већ утврђеном рецепту, жели да угрози мир и дијалог изазивајући инциденте и могуће кризе, истакао је Петковић.

"Јасно је да међународна заједница врши притисак на Приштину да формирају ЗСО, што потврђује и договор у Охриду", додао је истичући да Курти жели кризу зато што не жели да формира ЗСО.

Трећи пут улазимо у кризу због таблица, подсетио је Петковић.

"Имате једнострану одлуку Аљбина Куртија о пререгистрацији и казненој политици према Србима који имају КМ таблице. Српски полицајци нису хтели да кажњавају Србе и тако је дошло и до смене Ненада Ђурића, зато су српски полицајци и напустили приштинске институције", додао је он.

"Курти жели кризе, не жели мир, не жели дијалог и не жели Заједницу српских општина", истакао је директор канцеларије за Косово и Метохију.

Само у последњих месец дана, 11 српских кућа је опљачкано, све то јасно показује да су Срби на КиМ небезбедни и да је неопходно формирати ЗСО, наводи Петковић.

Како наглашава, Аљбин Курти не жели да омогући Србима на КиМ остваривање индивидуалних права онако како је то претходно договорено.

"Желе неодмерену реакцију Срба, онда је Аљбин Курти пресрећан и не мора да испуњава своје обавезе из Брисела, то је тактика Приштине", оценио је.

Ми ћемо увек стати уз свој народ, али овде мора да реагује међународна заједница, истакао је Петковић.

Конференцији је присуствовао и председник Српске листе Горан Ракић који је истакао да су најновији потези Приштине изазвали револт српског народа.

"Сваког дана, српски народ се суочава са претњама да ће одузимати и таблице и возила, дакле приватну имовину, на шта апсолутно немају права. Ни Србину, ни Албанцу, ни Бошњаку, ни Горанцу", поручио је он.

"Уколико се настави репресија и уколико се не ослободи неосновано ухапшени, то јест отети Милован Б, позваћемо народ на општи устанак, зато што репресију Аљбина Куртија и његових институција не можемо да трпимо", поручио је Ракић.

Ово није уперено против албанског народа, нити ће икада бити, већ на институције које спроводе Куртијев терор, истакао је он.

Ракић је позвао све на мир и уздржаност, а међународну заједницу да реагује.

Петковићeво обраћање уследило је након што је полиција јуче на северу КиМ ухапсила Србина под сумњом да је запалио аутомобиле и раније напао полицију ватреним оружјем.

Српска листа је саопштила да је он ухапшен "без иједног доказа" и најављује "реакцију свих Срба" ако не буде ослобођен.

image