Србија и Балкан

Наставља се сукоб Милановића и Пленковића због Украјине

Председник Хрватске је рекао да неће дозволити обуку украјинских војника
Наставља се сукоб Милановића и Пленковића због УкрајинеAP © TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK/bs

У Хрватској је отворен нови фронт између председника Зорана Милановића и премијeра Андреја Пленковић, а повод је евентуални долазак украјинских војника на обуку у ову земљу.

Уколико се Милановић не сложи с предлогом Владе Хрватске о примању на обуку украјинских војника, поступак за доношење такве одлуке се компликује.

Загребачки "Вечерњи лист" пише да је могуће "надгласати" вољу председника државе, али само уз двотрећинску већину у Сабору.

Најава спремности Хрватске да учествује у обуци украјинских снага, наводи ”Вечерњи лист”, отворила је нови фронт између премијера Пленковића, чија је влада то понудила у склопу ЕУ иницијативе за оснивање мисије за помоћ Украјини, и председника Зорана Милановића, који се тој идеји противи и уз кога је стао део опозиционих посланика.

Лист пише да Хрватска не планира велики ангажман у обуци украјинских војника, јер за тако нешто нема капацитета, али нуди, према незваничним сазнањима, специфичну обуку за неколико десетина војника за две војне специјалности - обуку за пиротехничаре и тзв. борбене спасиоце, који пружају прву помоћ на терену.

У протекла два дана на релацији Милановић - Пленковић јавно су изречене тешке речи, а шеф државе остао је изричит у ставу да, док је он председник, неће дозволлити обуку украјинских војника, јер би, како је рекао, то значило довести рат у Хрватску.

Пленковићев ХДЗ га је због тога објавом на Фејсбуку назвао "Kремљенком" и поручио да је добро што је Запад схватио ко је Милановић и да га сматрају Путиновим човеком. Милановић је рекао да председника Русије Владимира Путина никада није упознао.

 

 

image
VV inauguration
banner