Србија и Балкан

Трећи дан суђења лидерима тзв. ОВК; Краснићи: Осећам се укаљано због оптужнице

Одбрана тврди да портпароли тзв. ОВК нису били укључени у војна оперативна питања
Трећи дан суђења лидерима тзв. ОВК; Краснићи: Осећам се укаљано због оптужнице© Tanjug/Koen van Weel/Pool via AP

Данас се у Хагу изношењем одбране Јакупа Краснићија наставља суђење бившим лидерима такозване ОВК, преноси "Репортери".

Тужилаштво је навело да ће током овог поступка бити испитано 312 сведока и да им је за то потребно око 545 радних сати.

Краснићи каже да није крив

Јакуп Краснићи је излагање започео говором о "свом животу", породици и тврдњом да је невин.

Навео је да се осећа "укаљаним" оптужницом Специјалног суда за ратне злочине.

Краснићи је у оквиру уводне речи своје одбране оптужбу за прогон чланова Демократског савеза Косова описао као апсурдну.

"Апсурдно је бити оптужен за прогон чланова ДСК, када сам и сам био члан ове странке", рекао је Краснићи.

Краснићи је навео да је његова улога као портпарола ОВК била да ту организацију представи као добро организовану структуру.

"Оптужница Специјалног суда за ратне злочине ме је више повредила од затвора и тортуре из Србије", рекао је Краснићи.

Одбрана: Краснићи је био портпарол ОВК, није био укључен у војна оперативна питања

Бранилац Јакупа Краснићија Венкатешвари Алагендра изјавила је да је њен клијент имао улогу портпарола ОВК и да није био укључен у војно-оперативна питања.

Алагендра се пожалила на начин хапшења Краснићија у новембру 2020. године, који је оценила као погрешан и неправедан. У свом уводном излагању Алагендра је рекла да Краснићи није добио прилику да се достојанствено појави пред правосуђем, већ да је био окружен наоружаном полицијом.

Она је додала да је Краснићи осећао дужност да брани свој народ.

"Од напада истог оног режима због који је изазвао много суза. Краснићи се се одрекао сна о мирном животу зарад будућности своје деце. Све је радио јавно и отворено", рекла је Алагендра.

Према њеним речима, има најмање шест грешака у процесу против Краснићија.

Као прву грешку навела је "неразумевање или намерно погрешно представљање Краснићијеве личне улоге".

"Портпароли нису укључени у војна оперативна питања. Није имао овлашћења ни обавезе које ЗПС жели да му наплати. Његове активности се не могу повезати са наводним злочинима. Сведоци базирају своје изјаве на рекла-казала. Није имао овлашћења нити задужења која Тужилаштво настоји да му припише. Инсистирање да је одговоран за дела од којих је био географских удаљен", рекла је Алагендра.

Она тврди да "нема доказа" који Краснићија директно повезују са злочинима, нити доказа да је постојао злочиначки план.

Прети им казна доживотног затвора

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сумњиче се да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Тачи: Очекујем да ћу бити ослобођен оптужби

Некадашњи лидер тзв. ОВК и председник "Косова" Хашим Тачи наставио је да негира кривицу и током јучерашњег обраћања суду, изјавио је да "Жута кућа" никада није постојала, ни трговина органима, као и да очекује да ће бити ослобођен и свих других оптужби.

Тачи је рекао да, када се пре 13 година појавио извештај Дика Мартија у медијима, како је навео, ти драматични наводи, да су ОВК и он лично трговали органима одмах је тражио од међународне заједнице да се спроведе независна истрага.

"Међународна заједница ме је обавестила да је Специјални суд од суштинског значаја да би се ти мрачни наводи о трговини органима који се преписују Косову побили. Свету је сада познато да није било трговине органима, жута кућа никада није постојала, а ни ОВК ни ја нисмо криви за оно шта нам се преписује", казао је Тачи.

image