Србија и Балкан

Шмит позвао на процесуирање Додика због "негирања геноцида у Сребреници"

У вези са недавним изјавама председника Републике Српске Милорада Додика, Шмит је истакао да нема места глорификовању ратних злочинаца и негирању геноцида у цивилизованом друштву, пише у саопштењу високог представника
Шмит позвао на процесуирање Додика због "негирања геноцида у Сребреници"© Milos Tesic/ATAImages

Високи представник Кристијан Шмит позвао је данас на процесуирање председника Републике Српске Милорада Додика због, како је навео, "негирања геноцида у Сребреници".

Из ОХР-а је саопштено да је Шмит "истакао да нема места глорификацији ратних злочина".

"У вези са недавним изјавама председника Републике Српске Милорада Додика, Шмит је истакао да нема места глорификовању ратних злочинаца и негирању геноцида у цивилизованом друштву. Само искрен, истинит и одговоран приступ догађајима из прошлости може осигурати будућност испуњену узајамним разумевањем и заједничким просперитетом за све", наводи се у саопштењу.

Шмит је подсетио да према Кривичном закону БиХ негирање геноцида, почињеног 1995. године у Сребреници, кривично дело.

Коментаришући изјаву лидера Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића о томе да је РС "геноцидна творевина" и да је њено ратно руководство извршило "удружени злочиначки подухват", Додик је јуче оценио да то показује Изетбеговићево незадовољство сопственом позицијом и позицијом у коме се нашла његова СДА, преноси Бета.

Он је Изетбеговића назвао "политичким лузером и губитником", нагласивши да РС није починила геноцид.

"Не постоји геноцид, то је начин на који он (Изетбеговић) жели да се врати на сцену", рекао је Додик.

Подсећамо, високи представник у БиХ Кристијан Шмит наметнуо је измену Закона о Меморијалном центру Сребреница-Поточари, којом ће бити могуће да се новац који је депонован за укоп настрадалих у Сребреници користити и за, како је навео, "промовисање истине о геноциду".

Изменама закона које на први поглед не улазе у надлежности ентитета – мада то заправо није тако – Шмит покушава да навикне јавност у целој БиХ, а тиме и у РС, да је он коначни арбитар који може да намеће законе и да ствара предуслове да удари снажно на надлежности Републике Српске, сматра професор геополитике Срђан Перишић. 

Он подсећа да је Закон о меморијалном центру Сребреница-Поточари такође наметнут 2007. године од стране Кристијана Шилинга, тадашњег високог представника. 

image