Србија и Балкан

Рама: Далеко је дан када ће Србија признати "Косово"

Србија није у стању да уведе санкције Русији и да је због тога не треба притискати, рекао је албански премијер
Рама: Далеко је дан када ће Србија признати "Косово"www.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Политички односи на Балкану никад нису били бољи, чак и односи Београда и Приштине, где смо до јуче мислили да Аљбин Курти не може да седне са председником Србије Александром Вучићем за исти сто, рекао је албански премијер Еди Рама у интервјуу за "Политички дебатни клуб" (КДП), македонски портал на албанском језику.

"Данас имамо процес нормализације односа уз помоћ Европске уније и САД, који су дали веома значајне и занимљиве сигнале у вези са могућношћу краја конфликта и почетка нове ере. Да будем искрен, видим светлост у тунелу чак и када је тунел потпуно затворен, али у овом конкретном случају тунел има светло", рекао је Рама.

Он је нагласио да је "Косово" данас независно и да се Србија предаје тој реалности која се не може променити.

"Компромиси које Приштина мора да учини, ма колико они за њих били болни, су 'чај од камилице' у односу на оно што Београд мора да прихвати у дијалогу", рекао је Рама и додао да је "далеко дан када ће Србија признати 'Косово'".

Поводом Заједница српских општина, нагласио је да је то договор који има посебну важност, јер се ради о максимуму који Приштина може да понуди Београду и српској заједници на Косову и Метохији". 

Рама инсистира на помирењу, за које каже да је неопходно ако желимо да се Србија једног дана извини тзв. Косову.

"Опраштање није тако лако, то је процес. Тако да морамо да направимо мир. А, радити за мир је много теже... Има неких који кажу да је мир много тежи од рата. Ја нисам ратовао, јер више волим мир. Наравно, рат је последње средство", рекао је Рама.

Утицај Русије на Балкану

Премијер Албаније тврди да је Балкан регион у коме Русија има највећи утицај на европском континенту, као и да Србија није у стању да уведе санкције Русији и да је због тога не треба притискати.

"Србија то не може да уради ни политички ни технички. Србија је готова без руског гаса. Она није Немачка која може да чека и да у њој сваке друге суботе канцелар отвара још једну платформу за течни нафтни гас, преко ког ће набављати далеко скупљи гас из Катара и других земаља", рекао је Рама и нагласио да је интерес Запада и читавог региона да се Србија сврста уз ЕУ и САД, а не да се изолује.

Он је поставио питање шта је боље, да Србија буде изолована, да се претвори у деструктивну силу или да се интегрише.

"Кажем да је ово друго важније. Оно што је најважније за будућност наше деце на овим просторима, јесте да им пренесемо страст да се не боре једни против других", поручио је Рама.

Суђење Тачију дуг и тежак процес

Рама је коментарисао и актуелно суђење бившим вођама ОВК.

Рекао је да је "страшна чињеница да је Хашим Тачи одведен у Хаг без оптужнице, док је био на функцији шефа државе".

"Ниједна друга земља то не би прихватила, никада. И нико се у било којој другој земљи не би усудио да затвори председника и каже му 'хајде, улази овде у затвор док ми формулишемо оптужницу'. Сада је суђење почело. Ово је процес који ће бити тежак и дуг. Али, верујем да на крају овај процес неће успети да криминализује борбу за слободу 'Косова'. У међувремену, ми ћемо се са своје стране потрудити, да не утичемо на процес, јер на њега не можемо да утичемо, али ћемо се потрудити да олакшамо терет блата баченог на ОВК кроз преувеличани извештај Дика Мартија који се, нажалост, претворио у званични извештај Савета Европе", рекао је Рама.Казао је и да је за њега питање ОВК и Хашима Тачија од великог значаја за нацију и то не само за Косово, већ за цео албански народ.

image