Србија и Балкан

Миливојевић: Курти изборима покушава да запали Балкан

У питању је лоша процена Запада, сматра бивши дипломата Миливојевић, будући да ескалација насиља вероватно неће бити ограничена само на север покрајине, већ ће се цео Западни Балкан претворити у буре барута
Миливојевић: Курти изборима покушава да запали Балканwww.globallookpress.com © Andreas Gora

Ако се по други пут не одложе локални избори на северу Косова, заказани за 23. април, то ће довести до нове кризне ситуације, ескалације насиља и нестабилности на целом Западном Балкану, преноси "Блиц". Да ли ће, и поред тога, избори бити одржани, зависи пре свега од Запада, сматрају аналитичари.

Без учешћа Срба избори на северу Косова не могу бити легитимни, упозоравају аналитичари. Ипак, Приштина не одустаје од њиховог одржавања, док из Брисела претходних дана долазе позиви да се "избори одрже у мирној, фер и демократској атмосфери."

За то време, непрекидно пристижу вести о хапшењима Срба на северу Косова. Последњи у низу је лекар Никола Тодоровић, који је задржан у притвору под оптужбом да је наводно "напао службено лице."

Покушај да се заокружи такозвана косовска државност

Бивши дипломата Зоран Миливојевић сматра да Приштина неће променити одлуку о одржавању локалних избора на северу Косова и да премијер такозваног Косова Аљбин Курти "остаје при тој одлуци чак и по цену употребе силе": "То је политичка одлука, да се заокружи косовска државност и оствари пуни суверенитет на северу Косова по сваку цену", истиче Миливојевић.

Ову одлуку, према његовом мишљењу, подржавају и земље Квинте: "Квинта је саопштила да не разуме одлуку Срба да не учествују на изборима док се не оснује Заједница српских општина.“

На тај начин, додаје он, Квинта индиректно пружа подршку суверенитету такозваног Косова, јер га "третира као независну државу."  

Избори на северу биће бесмислени ако на њима не учествују Срби, наглашава Миливојевић: "То нису легитимни избори, ако тамо живи 95 одсто Срба, а на челу општина не буду Срби. Косово је, по Резолуцији 1244 УН, протекторат, па се поставља отворено питање легалитета и легитимитета таквих избора."

Бивши дипломата упозорава и на безбедносни ризик уколико се ови избори ипак одрже:

"Курти рачуна на тај ризик и жели да га искористи да демонстрира успоставу контроле на северу Косова. Он жели да на директан начин реинтегрише север Косова. С друге стране, Срби неће одустати од оснивања ЗСО, као услова за повратак у приштинске институције и наставак дијалога са Приштином."

Миливојевић посебно упозорава да је у питању лоша процена Запада, будући да ескалација насиља вероватно неће бити ограничена само на север покрајине, већ ће се "цео Западни Балкан претворити у буре барута."

Опасан и ризичан тест

С друге стране, Душан Јањић, председник Управног одбора Форума за етничке односе, мисли да Квинта не подржава одржавање ових избора и да ће избори, чак и ако се одрже у највећем миру, бити потпуно нелегитимни:

"На основу Бриселског споразума председници општина на северу Косова морају да буду етнички Срби, што је део интеграције Срба у косовски систем. Зато одржавање оваквих локалних избора представља кршење Бриселског споразума од стране организатора избора."

Могуће је, сматра Јањић, да овим изборима Курти и део Квинте желе да провере реакције Срба: "То би могла да буде игра провере до нове кризне ситуације, што је опасан, ризичан тест. Можда желе да виде да ли ће Срби опет постављати барикаде."

Ипак, Јањић верује да постоји могућност да се ови избори одложе: "То је пожељна и најразумнија одлука."

Он додаје да би било добро да се избори не одлажу као прошли пут унапред дефинисаним временским роком, него да се ставе у контекст формирања ЗСО и повратка Срба у приштинске институције.

 

image