Србија и Балкан

"Дојче веле": Шансе за пријем "Косова" у Савет Европе педесет-педесет

Пред Приштином је много дипломатског посла у наредним недељама јер поред директне дипломатске борбе против кампање председника Србије, ту је и чињеница да европским владама недостаје пажња према малим земљама, сматрају Швабе и Кнаус
"Дојче веле": Шансе за пријем "Косова" у Савет Европе педесет-педесетGetty © Photo by Schlaflang Thomas/NurPhoto via Getty Images

Шеф немачке делегације у Савету Европе Франк Швабе оцењује, три недеље пре састанка Комитета министара Савета Европе на којем ће се гласати о пријему тзв. Косова у СЕ, да су шансе за пријем пола-пола.

"Са данашње тачке гледишта, шансе су 50 према 50 одсто. Значајан корак који смо направили с већином у Парламентарној скупштини свакако је оставио утисак на владе, министре и одборе. Али има још много тога да се уради", рекао је Швабе, преноси "Дојче веле".

У тексту под насловом "Колико је чланство Косова у Савету Европе реално", немачка медијска кућа наводи да је Швабе сада много резервисанији него пред заседање Парламентарне скупштине Савета Европе 16. априла, на којем је усвојена препорука о пријему "Косова" у ту организацију.

Међутим, председник Европске иницијативе за стабилност (ЕСИ) Гералд Кнаус је још скептичнији када је реч о гласања о пријему Приштине.

"Председник Србије Александар Вучић води успешну кампању да убеди кључне земље у Европи да за сада одложе гласање о пријему 'Косова', а чини се као да ће председник Вучић добити ову битку", рекао је Кнаус.

"Дојче веле" наводи да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти током дводневног боравка у Берлину одржао низ састанака иза затворених врата како би добио подршку за чланство Приштине у СЕ, али и указује западне земље желе да "погурају" тзв. Косово да створи Заједницу општина са српском већином.

"Кључ лежи у Паризу и Берлину. Немачка још није дала јасну изјаву, али наговештава да је спремна да се бори за чланство, ако се испуне одређени услови", рекао је Кнаус, али и додао да је нереално да ће се формирати ЗСО јер чланови приштинске владе то не желе. 

Кнаус и Швабе оцењују да је пред Приштином много дипломатског посла у наредним недељама и указују да је, поред директне дипломатске борбе против кампање председника Србије, ту и чињеница да европским владама недостаје пажња према малим земљама, с обзиром на озбиљне проблеме са Украјином, Појасом Газе и иранском претњом Израелу.

Коначну одлуку о пријему тзв. Косова треба да донесе Комитет министара СЕ на седници која ће бити одржана од 16. до 17. маја.

image