Србија и Балкан

Кнежевић: САНУ спремна да се одазове позиву на разговор о КиМ

Недавно је на Одбору САНУ за српско питање и Одбору за КиМ покренута расправа о тренутном преговарачком процесу, рекао је нови председник највише научне институције
Кнежевић: САНУ спремна да се одазове позиву на разговор о КиМ© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Нови председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Зоран Кнежевић изјавио је да је САНУ спремна да се одазове позиву на разговор о Косову и Метохији, додајући да је недавно на Одбору САНУ за српско питање и Одбору за КиМ покренута расправа о тренутном преговарачком процесу.

Кнежевић је за РТС рекао да се САНУ већ 150 година бави питањем КиМ, углавном користећи научни метод и у оквиру компетенција које има.

"Ми смо спремни да се одазовемо и одазвали смо се пре две године позиву који је иницирао председник Републике. Академија је послала књигу са једним бројем мишљења и предлога", рекао је Кнежевић.

Истакао је, како преноси Танјуг, да ће учинити све да Академији обезбеди континуитет са традицијом коју баштини.

"Континуитет се сам по себи наметнуо, јер је Академија у последњих осам година постала добро уређена институција у којој има велики број активности", рекао је Кнежевић.

Према његовим речима, за ново руководство је изазов да тај ниво одржи и евентуално унапреди.

"Надам се да је искуство које имамо и ја и моји сарадници нека врста гаранције у нашој намери да управљамо на добар начин и да ћемо у томе и успети", додао је председник САНУ.

image
https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=355981220791198 Инаугурација председника Русије
banner