Србија и Балкан

Милатовић: Нисам ушао у политику по препоруци СПЦ

Наратив о могућности повлачења црногорског признања "Косова" или чланства у НАТО-у вероватно је наметнут под утицајем Ђукановића и неких лоби група, каже новоизабрани председник Црне Горе
Милатовић: Нисам ушао у политику по препоруци СПЦ© FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Нисам ушао у црногорску владу и црногорску политику по препоруци било кога, па ни Српске православне цркве, изјавио је новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић.

Он је, у интервјуу за "Недељник", рекао да су такве тезе последица непознавања ситуације у Црној Гори, као и утицаја одређених струја које су подржале Ђукановића. 

Додаје да је и наратив о могућности повлачења црногорског признања "Косова" или чланства у НАТО-у "вероватно наметнут под утицајем Ђукановића и неких лоби група", те да не зна зашто се стално инсистира на томе.

Милатовић подсећа да су и након промене власти 2020. године, носиоци изборних листа потписали споразум где је јасно речено да све међународне обавезе Црне Горе остају на снази, као и да је Андрија Мандић "поновио те речи у предизборној кампањи, где је рекао исту ствар за 'Косово', за НАТО".

Каже да флоскуле које га описују као део "Шешељевог света" једноставно "не пију воду" и да се више пута оградио од његове подршке.

"Шешељ је био на Ђукановићевој инаугурацији 1998, на мојој никада неће бити", истиче. 

Што се тиче његових изјава о Сребреници, Милатовић каже да је трагично "што смо као регион пролазили кроз такве ситуације", као што су Сребреница, Јасеновац, страдања у Пиви и Велици у ЦГ и многа друга.

"Мислим да као регион морамо да имамо додатно изражен пијетет према тим стварима. Али једино заједно можемо да градимо будућност", поручује новоизабрани председник ЦГ.

Србија је за Црну Гору више од економије

Његова порука да ће прво ићи у Брисел није реакција на нападе, већ резултат визије коју има, "а то је Црна Гора која би требало да постане чланица ЕУ у његовом петогодишњем мандату". 

"Рекао сам да бих убрзо након тога волео да званично посетим и Београд, да се додатно спусти лопта и да се односи између Србије и Црне Горе додатно нормализују, да их доведемо у раван две блиске пријатељске земље", наводи Милатовић, додајући да је Србија за Црну Гору "више од економије". 

Истиче да је верник, али да је то питање личног односа према вери.

"Ја сам заиста легалиста и апсолутно ћу и сутра као председник свих грађана поштовати све верске заједнице на исти начин, али поштоваћу на исти начин и оне који нису верници, атеисте, агностике... Ту имам врло грађански истанчан став", каже Милатовић. 

Додаје да је победа над Ђукановићем била велика јер је успео да је учини заједничком, те да се радило о борби против изопаченог система вредности у коме је било нормално куповати дипломе, красти, убијати новинаре, дискриминисати један народ, "а у последњих двадесет година то су били доминантно Срби". 

Он је поновио да би Црна Гора требало да постане део Отвореног Балкана.

image