Србија и Балкан

Шпанија и Румунија остају доследне: Не признајемо "независно Косово"

Обе земље кажу да подржавају дијалог и постигнути споразум, али не дају "позитивне сигнале" за признање
Шпанија и Румунија остају доследне: Не признајемо "независно Косово"www.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Две од пет земаља Европске уније које не признају независност "Косова", Шпанија и Румунија, и даље не мењају своју одлуку, пише РТК.

Прошло је више од две године без новог признања тзв. Косова, а последња земља која га је признала био је Израел, у оквиру Вашингтонског споразума.

Споразум у Охриду, како је тада представљено, био је прекретница ка признању од стране пет држава Европске уније које то још нису учиниле, међутим, чини се да те земље нису промениле став.

РТК је упитао Шпанију и Румунију о њиховим ставовима о признавању "Косова",  али ни једна ни друга земља нису дале сигнале да су се помериле са своје досадашње позиције.

Обе земље кажу да подржавају дијалог и постигнути споразум, али не дају "позитивне сигнале" за признање.

"Шпанија остаје при свом ставу да не признаје једнострано проглашење независности, које је Приштина усвојила 2008. године, и снажно подржава обострано прихватљиво решење кроз дијалог којим посредује ЕУ", пише у званичном одговору Министарства спољних послова Шпаније.

Сличан је и одговор Румуније.

"Министарство спољних послова Румуније цени резултате постигнуте у Охриду 18. марта између Београда и Приштине, у оквиру дијалога који води ЕУ, који снажно подржава", пише у званичном одговору Министарства спољних послова Румуније.

РТК подсећа да и Грчка, још једна чланица Уније која не признаје тзв. Косово, и даље има исти став, те да је председница те земље недавно у Београду рекла да Грчка не намерава да призна "Косово".

Шефица косовске дипломатије види пет земаља ЕУ које не признају Косово као препреку интеграционим тежњама Приштине.

"Радимо вредно, са нашим партнерима, да пет европских земаља, које су озбиљна препрека, крену у процес признавања. Није да нема напретка, који ће се видети у будућности", каже министарка спољних послова и дијаспоре "Косова" Доника Гервала.

Експерт за међународне односе Дритеро Арифи сматра да би ЕУ, као гарант споразума "Косова" и Србије, требало да утиче на пет земаља Уније које не признају тзв. Косово.

"Терет пада на Европску унију, јер би у том смислу ЕУ показала свој ауторитет и моћ у региону Западног Балкана, јер, насупрот томе, пет земаља ЕУ води руску политику на Балкану, као и сама Србија", наводи Арифи.

Главни савезник "Косова" на дипломатском плану, САД, такође је обећао помоћ у обезбеђивању нових признања, а амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да након Охридског споразума очекује да Словачка, Румунија, Кипар, Грчка и Шпанија промене став у односу на независност тзв. Косова, подсећа РТК.

image