Србија и Балкан

Петковић са Боцан-Харченком: Приштина нема ни минимум добре воље за грађење мира

Београд остаје при ставу да се сва отворена питања могу решавати једино мирним путем и дијалогом и на томе ће наставити да инсистира, каже Петар Петковић
Петковић са Боцан-Харченком: Приштина нема ни минимум добре воље за грађење мира© Танјуг/Владимир Шпорчић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Боцан-Харченком о последњој рунди техничког дијалога Београда и Приштине у Бриселу и нагласио да је српска страна и овог пута показала конструктивност и поштовање према свим договореним обавезама, уз јасно исказане црвене линије.

Петковић је казао да је први пут у оквиру тих разговора било речи о конкретним потезима у имплементацији и формирању Заједнице српских општина, а утврђен је и текст Декларације о несталима, који ће бити усвојен на састанку на високом нивоу, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Директор владине Канцеларије скренуо је пажњу на готово свакодневно хапшење и прогањање Срба у јужној покрајини што, како је навео, "показује да код приштинских политичара не постоји ни минимум добре воље за грађење међусобног поверења, мира и суживота на простору Косова и Метохије".

"То потврђује и недавни напад на Милана Јовановића, на кога је пуцао припадник Косовске полиције, а Приштина на све начине покушала то да негира", рекао је Петковић.

Београд и даље остаје при ставу да се сва отворена питања могу решавати једино мирним путем и дијалогом и на томе ће наставити да инсистира, казао је Петковић и додао да су очување мира и безбедности српског народа, највећа брига српске стране.

Петковић је захвалио руском амбасадору на отвореном и искреном разговору и континуираном разумевању да је једино у оквиру дијалога могуће постизање компромисног решења и нормализације односа Београда и Приштине.

image