Србија и Балкан

Петковић: Тражимо реакцију међународне заједнице - ако они неће да заштите Србе на КиМ, има ко хоће

Петар Петковић каже да изостаје реакција међународне заједнице када су у питању напади на Србе на Косову и Метохији
Петковић: Тражимо реакцију међународне заједнице - ако они неће да заштите Србе на КиМ, има ко хоће© Танјуг/Сава Радовановић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је институцијама у Приштини најавио посету Косову и Метохији за Ускрс, као и манастирима Високи Дечани и Драганац.

"За Васкрс треба да будем са својим народом на Косову и Метохији. Чекам још одговор, иако знате како се Приштина у многим случајевима односи према мени када је реч о посетама. Никада нећу одустати од тих посета, јер је то моја дужност и посао", рекао је Петковић на ТВ Пинк.

Петковић напомиње да је јуче одржан важан састанак са представницима Срба са КиМ и истиче да ће пет закључака усвојити и Влада Србије, као и да ће они постати оквир преговарачког тима Србије.

Додаје да чињеница да је састанку присуствовао врх државе Србије показује колико она придаје значај Косову и Метохији и српском народу.

"Састанак је био прилика да разговарамо о свим проблемима који муче Србе на КиМ. Одлуке са састанка су подељене у политички део који су усвојени на састанку, а који ће бити формализовани на седници Владе, и они ће бити обавезујући за српски преговарачки тим. Други део је економски пакет за Србе на КиМ, што је наишло на одушевљење Срба. Тај пакет показује опредељеност државе да настави да се бори за Србе. Смањићемо незапосленост, запослићемо 600 људи са средњом стручном спремом, 100 људи са високом спремом, 50 медицинских сестара и доктора. Подигли смо новчану накнаду на 20.000 динара, а јуче је договорено да она важи и за запослене у руднику Трепча, предузећима Симпо и Јумко", навео је Петковић.

Како је додао, Срби су се још више одушевили када су чули како размишља Влада и председник Вучић, који је поновио да неће дозволити нова страдања и да неће прећи црвене линије.

"Јасно смо рекли да је Кфор тај који треба да води рачуна у складу са Резолуцијом 1244, а дешава се супротно. Пуцају на наш народ, ти пунктови су пунктови смрти, РОСУ малтретира Србе, њихов циљ је протеривање Срба. Куртија не занима нормализација, зато је Вучић поручио да неће бити стани, крени, ако нападну наш народ, а ми ћемо настојати да чувамо мир", истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић је појаснио да је први закључак да Београд тражи реакцију међународне заједнице и да натера премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да престане да крши споразум о таблицама и слободи кретања.

"Курти нема право да зауставља и забрањује КМ таблице. Ако о томе не жели договор, како ће хтети ЗСО. Јасно је подвучено да преговарачки тим изађе са последњим компромисним предлогом, ако Приштина и то одбија, Београд ће изаћи са арбитарним мерама по питању РКС таблица", рекао је Петковић.

Друга тачка је, додаје, формирање ЗСО што је, како је рекао, предуслов за враћање Срба у институције.

"Неопходно је да хитно дође до формирања ЗСО, али не онако како Приштина жели. Нас то не интересује, ми се држимо Споразума и то смо навели у другој тачки, да све мора да буде у складу са Споразумима о ЗСО. Трећа тачка је да тражимо повлачање специјаних јединица Косовске полиције са севра КиМ. Они немају шта да траже тамо, граде базе супротно са Бриселским споразумом. Инсистураћемо на повлачењу полицијских снага. Неће бити лако, јер је реч о насиљу Куртија. Многи говоре да је Косово држава, за нас није. Ми се не суочавамо само са Куртијем, већ и са делом међународне заједнице", истиче Петковић.

Он је нагласио да изостаје реакција међународне заједнице када су у питању напади на Србе.

"У закаснелим реакцијама не помињу да је етнички мотивисан напад, већ карактеришу то као инцидент", истакао је Петковић.

Према његовим речима, четврта тачка односи се на то да Влада Србије и председник Вучић стоје иза свог народа.

"Српска листа и народ су сами донели одлуку о неучествовању на изборима. Курти жели да организује изборе за два одсто Албанаца на северу, како би они водили општине на северу. То значи да прецртава постојање српског народа. То фактички значи да Курти буде премијер општина на северу, јер је он поставио своје кандидате. Ово открива србомрзачку намеру Куртија да протера српски народ и да два одсто Албанаца влада над 98 одсто српског становништва. Је л' то демократија?", упитао је Петковић.

Он је рекао да Србија чува животе Срба са Косова и Метохије.

"Морамо да чувамо мир, али и то има црвене линије. Ако међународна заједница неће, има ко хоће да заштити Србе на КиМ", закључио је Петковић.

image