Србија и Балкан

Честитке из Европе за визну либерализацију тзв. Косову

Јорн Роде је у објави на Твитеру написао да не може да опише колико је срећан због грађана Косова
Честитке из Европе за визну либерализацију тзв. Косову© FOTO TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM

Званичници ЕУ и амбасадори Немачке и Француске у Приштини честитали су грађанима Косова и Метохије због одлуке Европског парламента да одобри визну либерализацију за тзв. Косово.

Комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи честитао је грађанима на КиМ, оценивши да је усвајањем коначне одлуке о визној либерализацији за грађане КиМ у Европском парламенту постигнута "значајна прекретница".

"Велики успех ! Честитам", написао је Вархељи на Твитеру.

Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон је у честитки грађанима на КиМ навела да ЕУ није нарочито заслужна за овај успех, јер је визни режим за грађане КиМ укинут захваљујући раду не само актуелне, већ и свих претходних влада привремених приштинских институција.

"Подразумева се да Европска унија нема толико заслуга. То достигнуће дошло је захваљујући раду различитих влада и различитих политичких актера који су радили и побринули се да сви критеријуми буду испуњени. Све владе су урадиле свој посао!, рекла је Фон Крамонова, пренео је Репортери.

Француски амбасадор у Приштини Оливије Геро је поздравио одлуку ЕУ о либерализацији виза за тзв. Косово, додајући да је до тога дошло захваљујући мерама које је предузела влада привремених приштинских институција.

"Управо због мера које је предузела влада Косова, председник Емануел Макрон је прошлог лета пристао да либерализује визе", написао је Геро на Титеру.

Представник Немачке у Приштини је такође саопштио да снажно подржава одлуку о либерализацији виза, иако се са њом, како је наведено, закаснило.

Јорн Роде је у објави на Твитеру написао да не може да опише колико је срећан због грађана Косова.

"Коначно је готово! Пошто је Европски парламент данас коначно одобрио, дуго чекана либерализација визног режима биће уведена најкасније до 1. јануара 2024. године. Немачка подржава визну либерализацију за Косово од 2016. године и не могу да опишем колико сам срећан због грађана Косова! Заслужено! Хвала посланику ЕП Виоли фон Крамон за њен ангажман у овој ствари", поручио је Роде.

Европски парламент у Стразбуру је јуче без гласања одобрио одлуку о визној либерализацији за грађане тзв. Косова, а председница Европског парламента Роберта Мецола изјавила је да није добила ниједан предлог да се одбаци став Савета, ниједан амандман.

"Дакле, став Савета је одобрен и предложени акт је усвојен", рекла је Мецола.

Нова правила ће власницима пасоша које издају привремене приштинске власти омогућити да од 1. јануара 2024. године улазе у ЕУ без визе у периоду од 90 данас на сваких 180 дана.

image
VV inauguration
banner