Србија и Балкан

Ухапшеном Трајковићу погоршано здравствено стање: Албанци му не дају лекове у затвору

Супруга ухапшеног Трајковића упозорава да уколико неко не предузме хитне мере и избави њеног мужа из Подујева, који би лечење наставио у болници у Косовској Митровици, Слађан неће преживети
Ухапшеном Трајковићу погоршано здравствено стање: Албанци му не дају лекове у затворуwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti

Здравствено стање бившег косовског полицајца Слађана Трајковића из Косовске Митровице, који је на основу одлуке Приштине од 15. децембра у затвору високог ризика у Подујеву, изузетно је тешко и питање је до када ће моћи да издржи у тако лошим условима. 

На то упозорава његова супруга Сузана Трајковић и за "Политику" каже да су га јуче обишле ћерке. 

"Нисам могла да идем, јер сам целог дана била код лекара, а идем откако је Слађан у затвору. Не могу да се опоравим од онога што су ми ћерке испричале. Оне су у шоку. Кажу да је стравичан призор био када су га виделе", сведочи Сузана.

Јуче су ћерке Слађана затекле изузетно нервозног, и кажу да је додатно смршао, чак 20 килограма. 

"Рана на нози, на табану је отворена, јер је у затвору не лече. Опет му не дају лекове за јетру, иако знају да има цирозу, јер наводно, давали су му по две дозе, па је нестало. Како су лекови могли да нестану кад му сваке друге недеље носимо по две кутије и како су могли да му дају по две кад није тако прописане. Ћерке кажу, питање је до кад ће Слађан моћи да издржи. Бојим се да неће још дуго", наводи плачући Сузана Трајковић.

Она упозорава да уколико неко не предузме хитне мере и избави њеног мужа из Подујева, који би лечење наставио у болници у Косовској Митровици, Слађан неће преживети. Иначе, Трајковић је у косовској полицији био девет и по година и прошао све безбедносне провере, а затим је након напуштања службе, када су Срби колективно иступили из приштинских институција, ухапшен због наводног ратног злочина.

Основни суд у Приштини продужио му је притвор до 15. маја. Сузана за "Политику" каже да су писали свим међународним организацијама, земљама Квинте, а у Бундестагу се питање Трајковића нашло на дневном реду.

"Некадашње комшије из Вучитрна, Албанци нас свакодневно зову и кажу да ће сведочити у корист Слађана, али да сада јавно не могу да изађу, јер се боје одмазде. Комшије из Косовске Митровице су писале петицију Куртију да се Слађан лечи у болници у Митровици, али нема одговора. Како је мој муж могао да буде ухапшен и да се терети за најтеже кривично дело које није починио, а уједно је у време када је Курти долазио у Бошњачку махалу био у његовој пратњи. Како неко ко је прошао све безбедносне провере одједном није подобан. Зашто се неко после 23 године сетио да он треба да буде ухапшен", пита Сузана која додаје и да се наводни сведоци испитују "по кућама, јер тако тужитељка жели".

Каже и да многи одбијају да сведоче.

"Немају за шта да терете Слађана. Сви знају да никада са Албанцима нисмо имали ниједну ружну реч, ни у Вучитрну, ни овде у Бошњачкој махали", наглашава Сузана.

image