Србија и Балкан

Ко је крив због снимања спорног спота у школи? Кристијан, медији, родитељи или директорка

Надлежно министарство покренуло је инспекцијски надзор у вези с овим случајем
Ко је крив због снимања спорног спота у школи? Кристијан, медији, родитељи или директорка© kristijan.krile_official/Instagram

Свака школа дужна да се пре него што донесе одлуку о уступању простора претходно детаљно упозна са свим детаљима, изјавио је председник Актива директора школа Новог Београда Дарко Егер након што је у једној београдској школи сниман спот у којем се појавио бивши осуђеник и ријалити звезда Кристијан Голубовић.

Егер је за Танјуг навео да школе имају много сличних упита, попут овог последњег  за снимање спота групе "Црни Церак" који је изазвао пажњу јавности.

Процедуре и протоколи

"У случају таквог захтева неопходан је синопсис са свим кадровима и актерима, где је до последњег детаља прецизирано који ће се квадратни центиметар школе видети и само са потпуном информацијом могуће је тражити одобрење и изаћи пред управљачки орган или пред оснивача у случају нечег већег обима", нагласио је Егер.

Истакао је да су школе само корисници објеката којима руководе, а постоје управљачки орган (школски одбор), руководећи орган (директор) и највиши стручни орган (наставничко веће).

"Када дође до изнајмљивања простора у обавези смо да добијемо сагласност од власника објекта - Републике Србије или Града Београда, али када су овакве ситуације, догађа се да неко обавештење о томе добијамо са пар дана разлике, а за то време није могуће донети одлуку и добити сагласност од оснивача", нагласио је он.

Ипак, он верује да је ово један велики неспоразум и да "није била жеља директорке да уради нешто намерно или погрешно".

Ко је крив?

Поједини родитељи су, међутим, захтевали да директорка школе у Раковици Тамара Јелић због овога поднесе оставку, на шта је она рекла да није била упозната са свим детаљима, да је погрешила и да учионица није била изнајмљена већ да је уступљена бесплатно на пар сати снимања.

У међувремену је Министарство просвете покренуло инспекцијски надзор у вези с тим случајем.

"Када је реч о самом поступку, инспекција има своје процедуре: мора да изађе на терен, да утврди чињенично стање и поступање директора, као и целе школе, како би било установљено шта је довело до овакве ситуације", навео је Егер.

Према његовом мишљењу директори су одговорни за све што се догађа у школи, јер треба да штите закон, па су дужни да се информишу о свему и обавесте школски одбор.

"Директори су одговорни људи, јер у крајњој линији одговарају пред законом, па сам сигуран да је овог пута дошло до одређеног степена неразумевања и то није ни први ни последњи случај да долази до таквих проблема приликом некаквих гостовања по школама", нагласио је Егер.

Истакао је и да надлежна инспекција, након што установи све релевантне чињенице, може да предложи и разрешење директора.

Додао је и да је поменуто лице познато у јавности и свакако да деца о њему нису учила школи, већ код куће "уз случајну или намерну родитељску помоћ".

"Када је реч о целој овој ситуацији сви треба да се запитамо: и ми и родитељи и медији, али чињеница је и да позната лица долазе у школу на овај или онај начин и сигуран сам да он није ни први ни последњи", поручио је.

Министарство: Просветна инспекција да изврши надзор

Министарство просвете затражило је јуче од просветне инспекције да хитно изврши надзор у Основној школи "Ђура Јакшић".

"Иако органи школе имају право да аутономно доносе одлуке о коришћењу школског простора, Министарство просвете осуђује сваку злоупотребу школског простора, јер је школа место где се стичу знања и учи о друштвеним вредностима. Учионица није место где се користи непримерен речник и омаловажавање. Школе и све активности које школе реализују у оквиру образовно-васпитног процеса и ваннаставних активности, су дужне да негују и развијају вредности поштовања, толеранције, емпатије, ненасилне комуникације", наводи се у саопштењу и додаје да су запослени у обавези да креирају подстицајно и безбедно окружење за неометан раст и развој сваког детета.

image