Србија и Балкан

Демократија у контејнерима: РТ Балкан на северу КиМ, дан уочи избора на којима Срби неће учествовати

Мирно уочи локалних избора на северу Косова и Метохије на којима Срби не учествују
Демократија у контејнерима: РТ Балкан на северу КиМ, дан уочи избора на којима Срби неће учествовати© РТ Балкан

Дан уочи локалних избора у четири општине на северу Косова и Метохије на којима ће, све су процене, учествовати неколико стотина Албанаца, неколико десетина Бошњака, и можда пар Срба, ситуација северно од Ибра је непромењена – затегнута.

Ноћ између петка и суботе овде је протекла мирно, а једина промена која указује да су избори на прагу јесу контејнери за гласање постављени на више места уз магистралу Јариње – Лепосавић – Северна Митровица које будним оком чувају косовски специјалци и то са дугим цевима.

На излазу из Лепосавића према Звечану, управо преко пута велике базе КФОР-а, Нотинг Хила, одмах уз магистралу, са десне стране постављена су два контејнера у прилично лошем стању. Давно фарбани, види се одмах.

Педесет метара испред контејнера и педесетак метара иза, уз магистралу, дежурају припадници КФОР-а. У патролном возилу ближе Звечану су амерички маринци, а уз саме контејнере паркирано је и једно возило косовске полиције. Уз сам контејнер јутрос су била и два косовска полицајца, један без пушке, други са аутоматом на грудима.

"Добар дан, газетор...",  обратио сам се јутрос полицајцу без пушке са намером да га питам да ли је дозвољено фотографисање гласачког контејнера.

"Па, не знам да ли може" одговорио ми је на лошем српском и почешао се по глави, упитно окренуо ка колеги са пушком.

"Газетор, фото", чуо сам како му нешто говори на албанском..

Полицајац са пушком одречно је истог тренутка одмахнуо главом и ту је сва комуникација завршена.

Фотографисање гласачког контејнера код Нотинг Хила није, дакле, дозвољено.

Само пар стотина метара даље, ка Лепосавићу, магистрала је јутрос била окићена српским тробојкама као и сам Лепосавић. У Ибарској Слатини преко магистрале је затегнуто и велико бело платно на коме пише - "Ово је Србија" а поред је више тробојки.

У Лепосавићу, у дворишту полицијске станице, како су претходних дана и јавили сви медији, два контејнера. Рачунам да су за гласање.

"Добар дан, газетор...", обратио сам се одмах пошто сам прошао плаву клизну капију полицијске станице тројици четворици полицајаца који су стајали на степеништу.

"Можеш да сликаш, него, ово нису контејнери за гласање, ови служе за регистрацију возила", са степеништа се јавио полицајац, старији, седокос, на добром српском језику.

"А где су онда контејнери за гласање?", загледао сам по дворишту полицијске станице.

"Не знам, распоређени, тамо, овамо", показивао ми је полицајац лево и десно низ и уз магистралу.

И пут од Лепосвића према Лешку, као и према Ибарској Слатини, јутрос је био окићен безбројним српским тробојкама. И магистрала, и бандере поред, и уличице, сокаци, дворишта, ограде, терасе...

На Јарињу, два контејнера постављени су такође са десне стране пута ка Лешку, уз њих патролна кола, напољу двојица полицајаца.

"Добар дан, газетор...", обратио сам се првом полицајцу са намером да га питам да ли дозвољено фотографисање гласачких контејнера.

Он се окрену старијем полицајцу у колима, схватам, објашњава му да желим да фотографишем контејнер.

Који секунд касније објашњава ми рукама да могу да сликам контејнер али да се не виде полицијска кола и полицајци.

Слика без полицајаца, уствари само пола слике, али, шта ћу, пристајем.

Тридесетак километара даље магистралом према Звечану, код моста у Шаљској Бистрици – контролни пункт.

Један лежећи полицајац па други, па бетонске препреке на путу између којих се вози десет километара на сат, цик–цак правцем, па са десне стране три или четири полицијска џипа, испред двојица – тројица специјалаца у неким модерним унифирмама и шлемовима, са аутоматским пушкама на грудима.

Пролазим лаганом вожњом, пажљиво ме посматрају али не заустављају, а ја одустајем да их било шта питам.

Мало касније, иза скретања за Бањску, а на раскрсници су такође бројне, велике српске тробојке, са леве стране пута још два гласачка контејнера, око њих, нисам стигао да бројим можда и десетак полицајаца.

Пре тога, кратка анкета у Ибарској Слатини око излазности:

"Нити ћу гласати, нити ми пада на памет. Коме да гласам, за кога да гласам", попреко ме погледао један тракториста кад сам га зауставио.

И у Северној Митровици једино што јутрос указује да су сутра избори јесу – контејнери. Један код насеља Три солитера, чува га полиција, и још два иза аутобуске станице ка мосту ка Дудином кршу и њих чува полиција.

"Нећемо гласати", кратко су ми, без даљњег разјашњавања и објашњавања, одговорили двоје пензионера које сам затекао у шетњи на градском шеталишту близу моста.

"Они ће изабрати своје и без мене", узвратио ми је још један Србин на шеталишту.

Да су на северу Косова и Метохије сутра локални избори у које Срби бојкотују и на којима ће, како тренутно стоје ствари, Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Северна Митровица добити Албанце градоначелнике и Албанце одборнике, јутрос је подсетила и колона од десетак џипова косовске полиције која је око девет сати прошла магистралом према Лепосавићу и Јарињу.

Северном Митровицом око десет сати прошла је колона возила са тробојком, свадба. Град је надлетао и један хеликоптер КФОР-а.

image