Србија и Балкан

Тајновита посета Шмита: Најпре у Храм Светог Саве, потом правац у Шумарице

Поклањамо се овим жртвама у тишини, али порука са овог места је громогласна: Никад више, рекао је Шмит
Тајновита посета Шмита: Најпре у Храм Светог Саве, потом правац у ШумарицеNone © Hram Svetog Save

Немачки дипломата Кристијан Шмит посетио је у четвртак, 20. октобра, Храм Светог Саве на Врачару, објављено је данас на сајту храма.

Шмита су примили викарни епископи патријарха српског, ремезијски Стефан и марчански Сава, шеф кабинета патријарха Порфирија.

Након пријема, архијереји су Шмиту показали архитектуру и живопис заветног Храма српског народа и упознали га са историјом и током његове градње.

Оно што је необично у овој посети је то што је високи представник у Босни и Херцеговини у Београд дошао изненада и званично ненајављен. Јавности није обавештена о разлозима његове посете Патријаршији и да ли је Шмит разговарао са српским патријархом Порфиријем.

Други догађај који је унео забуну је данашња Шмитова посета Спомен-парку "Шумарице" поред Kрагујевца, где је присуствовао "Великом школском часу", који се одржава у знак сећања на жртве масовног стрељања које су извршили припадници оружаних снага нацистичке Немачке 1941. године.

"Поклањамо се овим жртвама у тишини, али порука са овог места је громогласна: Никад више! Посебно сећање на стотине ученика који су овде убијени подсећа нас на нашу дужност да наследницима оставимо бољи свет", рекао је Шмит.

Он је додао да је рад на успостављању мира и сигурног и просперитетног окружења за нове генерације задатак који никада не престаје.

"Суочавање са прошлошћу, признавање жртава, али истовремено гледање у будућност, најбољи је начин да се такви злочини никада не понове”, казао је Шмит.

Додик: БиХ нема високог представника

Српски члан Председништва БиХ и кандидат за председника Републике Српске на Општим изборима у БиХ Милорад Додик разговарао је јуче у Београду са патријархом СПЦ Порфиријем.

Додик је данас изјавио да постојање високог представника у БиХ није у интересу политике.

"Кристијан Шмит је нелегалан, лажан, нема никаквог потенцијала и права, он је измишљен и не постоји, а БиХ нема високог представника", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Српски члан Председништва БиХ је додао да било какве одлуке Шмита неће бити примењене са аспекта Републике Српске, нити објављене у Службеном гласнику Српске. Додик је подсетио да су Европљани стално говорили да треба спроводити реформе и европске препоруке, па да ће из БиХ по добијању кандидатског статуса аутоматски нестати Канцеларија високог представника (ОХР) и стране судије у Уставном суду.

"Ми смо против њиховог останка и тај кандидатски статус јесте понуда која није фер, ако остаје лажни високи представник и поменуте судије. Ако је то намера, онда ми не можемо да прихватимо са одушевљењем такав предлог, иако све то не можемо да спречимо", рекао је Додик.

Додик је нагласио да представници Српске никада неће бити за процесе који значе скрнављење позиције Републике Српске и јачање унитарне БиХ, већ ће тежити очувању и враћању републичких надлежности.

Подсећамо, политиколог Јасмин Мујановић указао је на могуће наредне одлуке високог представника у БиХ Кристијана Шмита.

Наиме, он је на Твитеру написао да је "добио директну потврду од високог европског извора да ће Шмит употребити бонска овлашћења како би предао државне војне локације сецесионистичким властима у ентитету РС које подржава Русија".

image
VV inauguration
banner