Србија и Балкан

Мујановић: Шмит се спрема да Републици Српској преда војне локације у власништву БиХ

Политиколог Јасмин Мујановић каже да је тешко проценити колико би најновији потез Кристијана Шмита био деструктиван по сигурност и суверенитет босанске државе
Мујановић: Шмит се спрема да Републици Српској преда војне локације у власништву БиХ© Unsplash

Политиколог Јасмин Мујановић указао је на могуће наредне одлуке високог представника у БиХ Кристијана Шмита.

Наиме, он је на Твитеру написао да је "добио директну потврду од високог европског извора да ће Шмит употребити своја бонска овлашћења како би предао босанске државне војне локације сецесионистичким властима у ентитету РС које подржава Русија".

Мујановић је додао да је Шмит јуче био у Београду како би ”потврдио детаље овог плана са режимом Александра Вучића.”

"Колико разумем, ова политика има пуну подршку Сједињених Америчких Држава, али је нејасно да ли је сагласан било који други савезник Квинте, Европска унија или било која друга престоница. Ако Шмит настави са овим планом, то би било директно кршење пресуде Уставног суда БиХ", навео је Мујановић.

Он истиче да је "тешко проценити колико би таква политика била деструктивна по сигурност и суверенитет босанске државе."

"Шмит би у једном налету прекршио судске пресуде Босне, оснажио сецесионисту кога подржава Русија и вероватно окончао пут Босне у НАТО. Императив је да присталице Босне и Херцеговине у ЕУ и САД учине све што могу да прекину овај катастрофални ток деловања."

Шмит ненајављено посетио Патријаршију у Београду

Високи представник у Босни и Херцеговини ненајављено је јуче посетио Патријаршију у Београду, пренео је сарајевски портал кликс.ба.

Током боравка у српској престоници он је наводно посетио и Храм Светог Саве. Није познат разлог посете Патријаршији и да ли је Шмит разговарао са патријархом Порфиријем.

Интересантно, и српски члан Председништва БиХ и кандидат за председника Републике Српске на општим изборима у БиХ Милорад Додик разговарао је јуче у Београду са патријархом Порфиријем.

Вучић: У Републици Српској мора да се сачува мир

Председник Србије Александар Вучић синоћ је говорио о политичким актерима у Републици Српској и БиХ.

Навео је да српско-српских сукоба не сме и не може да буде, и да је то његова једина порука политичарима у РС.

"Шта год било, Српску морају да сачувају. Народ морају да сачувају, а ми смо ту да их увек подржимо. Желим да се смире тензије у РС, а нама је потребан братски однос са Бошњацима, неће бити лако стићи до тога. Морамо да радимо и разговарамо са њима. Уложили смо у Нови Пазар, Тутин и Седницу, па и у Прибој, више него у претходних 70 година. Они су грађани Србије, и ја се надам да ћемо видети више официра и генерала Бошњака. То је њихова војска, надам се да ће бити довољно мудрости да не буде више никаквих сукоба са Бошњацима", казао је Вучић.

image