Србија и Балкан

Вучић: На КиМ се десио миран политички устанак српског народа, инсистираћемо на стварном дијалогу

Десет година нисте чули Србе, десет година вам понављам да их чујете, ви нећете да их чујете, рекао је председник Србије у обраћању након одржаних избора на северу Косова и Метохије
Вучић: На КиМ се десио миран политички устанак српског народа, инсистираћемо на стварном дијалогу© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су се јуче на Косову и Метохији догодиле тектонске промене, да је српски народ показао да тражи потпуно другачији приступ међународне заједнице, пре свега западних сила, да тражи веће поштовање, дијалог, и то стварни, а не наметање решења.

"Није и не сме наша анализа избора да буде површна и плитка, као што то увек радо прихватимо и кажемо да је оно што се догодило пораз Куртија и његовог режима. Да, то је недвосмислено", рекао је председник, али је додао да је потребно извршити и дубљу анализу.

Вучић је у обраћању из Председништва казао да је само 13 Срба изашло на гласање јуче, али да је изашао и значајно мањи број Албанаца.

"Избори су одржани тако што је 13 контејнера постављено на северу Косова и Метохије", рекао је Вучић и изнео низ података о томе.

Укупно је изашло 449 Албанаца мање него на прошлим локалним изборима, они не живе на северу Космета, већ их довозе тамо, рекао је Вучић.

"Избори су показали неколико добрих и неколико тешких ствари о којима ћемо морати да водимо рачуна. Под број један, то је изборни дебакл Куртија и Квинте", каже Вучић.

Додаје да је ово историјски резултат, јер се никада слично није десило на европском тлу, да организујете изборе, а да излазност буде 0,029 одсто.

Трећа ствар је, каже Вучић, то што су Срби показали сложност, те да су показали референдумско опредељење.

"Ово је показало огромно јединство српског народа. Срби су се понашали, не само савесно и одговорно, него као веома снажан народа, који је био спреман да покаже одлучност да се супротстави окупационим гаулајтерима", казао је Вучић.

Према његовим речима, најзначајнија порука и нама и целом свету је да суштинског дијалога нема, те да не разговарамо, већ добијамо наметнуте папире који увек морају да иду у прилог Приштине.

"Када им говорите да се нешто дешава на КиМ, да се нешто прелама у срцима људи, они кажу то нешто Вучић прича", каже председник Србије.

Десет година нису хтели да чују Србе

Према речима Вучића, резултати избора показују нову политичку реалност коју многи нису разумели. "Каже Петар Стано да се убрза дијалог између косовских Срба и приштинских власти. Значи да ви нисте разумели, они баш то неће. Ви ништа нисте разумели, требало је дуже да седнете. Срби су тражили да их чујете и саслушате, молили вас безброј пута да не шаљете специјалце, нисте хтели да чујете", поручио је Вучић.

Како је додао, нису разумели јединствену поруку српског народа која је: ми хоћемо да се наш глас чује и нећете моћи да радите без нас и онога што ми желимо да чујете.

"Десет година нисте чули Србе, десет година вам понављам да их чујете, ви нећете да их чујете", казао је Вучић и додао да су лагали и варали српске власти у преговорима, те да зато није хтео ништа да потпише.

Он је казао да још није донео одлуку о одласку у Брисел 2. маја на преговоре, али да ће вероватно отићи. Напоменуо је да на Западу не знају ништа о преговорима, као и да није потребно да се чека план приштинске владе о формирању Заједнице српских општина већ је потребно да документ донесе српских преговарачки тим.

"Радите шта хоћете, али да нас варате и лажете убудуће, не можете", поручио је Вучић и додао да се Срби неће вратити у институције чак и ако формално буде наводно започет процес формирања ЗСО.

"Све је само варање не би ли Косово стекло пуну независност, а не би ли нама поглед и очи замаглили", поручио је Вучић, а на потпитање на кога тачно мисли када говори о варању, рекао је да мисли на западне представнике у дијалогу.

Напоменуо је да је пред нама тежак период, да нам није потребан сукоб са НАТО-ом, али да нећемо дозволити да српски народ остане незаштићен.

"Другог маја у Бриселу се ништа неће догодити, разводниће све и кривити Србију, када им падне на памет", казао је председник Србије.

Окупацији мора да дође крај, ми бирамо тренутак кад ће то да се деси

Председник је поручио да је наш закључак да ћемо штити српски народ, поштоваћемо Устав Републике Србије, али ћемо инсистирати на стварном дијалогу, који нам је потребан са Албанцима и Европљанима, а не на томе да "неких пет дође и каже узми или остави", алудирајући на пет представника Запада који су понудили Приштини и Београду такозвани европски план.

"Нама је потребан стварни дијалог о нашим националним и државним питањима. Плашим се да је ово увод у већу и дубљу кризу у месецима и годинама пред нама и да ће за то бити криви они који нису хтели да чују Београд", рекао је Вучић.

На питање шта сматра стварним дијалогом, Вучић каже да никада није било дијалога, јер Приштина има све време само један услов, а то је да Србија мора да призна независност тзв. Косова и у томе има подршку Квинте.

"Ја се никада нисам ни руковао са Куртијем, а камоли разговарао", рекао је председник Србије.

"Ово је не сумрак, већ мрак за демократију и доказ како је све дозвољено не би ли се Срби унизили. Ово је такође показало да су Срби снажан, одговоран народ који је показао да су Срби спремни да штите своје интересе", казао је Вучић и поручио: "једном окупацији мора да дође крај, а ми смо ти који бирају тај тренутак".

Истакао је да ће Србија гласати против чланства Косова у Савету Европе о чему ће се данас расправљати на састанку Комитета министара.

"Немојте више да нас лажете и варате, то је све што имам да вам кажем, овима из Европе и света који мисле да имају право да нас варају и да тумаче ствари онако како им падне на памет, а не онако како пише или како је договорено", навео је Вучић.

image