Србија и Балкан

"Избори" на нишану: Албански кандидати без гласова Срба прогласили победу на северу КиМ

У четири општине на северу Косова и Метохије Приштина је организовала ванредне изборе, које су Срби бојкотовали
"Избори" на нишану: Албански кандидати без гласова Срба прогласили победу на северу КиМ© РТ Балкан

Патроле Косовске полиције и овога јутра чувају контејнере на северу Косова и Метохије, у којима су јуче одржани избори, на којима је гласало око 1.500 Албанаца и 13 Срба.

Полицијске патроле се јутрос налазе у Северној Митровици, испред контејнера код аутобуске станице и у насељу Три солитера. За сада нема назнака када ће та импровизована гласачка места бити уклоњена.

Нови градоначелник Зубиног Потока је Измир Зећири из ПДК са 196 гласова, који је за пуних 16 гласова надмашио Фљартона Хасанија из "Самоопредељења" за кога је гласало 180 мештана.

Ноћ после избора у контејнерима које су Срби бојкотовали, и у којима су четири општине на северу Косова и Метохије са апсолутном српском већином добиле Албанце градоначелнике протекла је мирно, али уз појачано присуство косовске полиције и снага КФОР-а на путевима овог подручја.

Присталице "Самоопредења", њих тек пар десетина, окупили су се после 21 часа, на кратко, испред просторија странке у Бошњакој махали у Северној Митровици, а објаву Ердена Атића из партије Аљбина Куртија, да је он нови градоначелник Северне Митровице, поздравили су узвицима "Ветвендосја, ветвендосја", и убрзо се мирно разишли.

Док је трајало ово окупљање, улицом су неколико пута прошла патролна возила КФОР-а, а две патроле војне мисије биле су ноћас око 23 часа стациониране близу тзв. "источног моста" на Ибру, близу Бошњачке махале.

Одмах после затварања бирачких места у контејнерима, једно возило КФОР-а ушло је у круг паркинга у насељу Три солитера у Северној Митровици, на коме је био контејнер за гласање у коме су у то време чланови бирачког одбора пребројавали двадесетак гласова, колико је бирача из овог насеља током дана гласало.

Све време, у близини контејнера, било је више патрола косовске полиције, али никаквих инцидената није било.
Иначе, Централна изборна комисија тзв. Косова, само пола сата пошто је Атић објавио победу у Северној Митровици, је то потврдила податком да је нови градоначелник из "Самоопредељења" добио 519 гласова, односно 66,5 посто, док је Таулант Кељменди добио поверење 186 бирача, односно 23,8 посто, а Бетим Османи из ГИ "Митровица" – 75 гласова, или 96,6 посто.

Убрзо је објављено да је нови градоначелник Зубиног Потока Измир Зећири из ПДК са 196 гласова, односно 52,1 посто, који је са пуних 16 гласова надмашио Фљартона Хасанија из "Самоопредељења“, који је имао 180 гласова односно 47,9 посто.

Мало мање неизвесно било је и у Звечану, где је Иљир Пеци из ПДК освојио 60,7 посто гласова, а Фетах Пеци 37,4 посто, односно 71 глас, док је независни кандидат Слађана Пантовић освојила 2,6 посто, односно добила је пет гласова.

Вероватно свој глас, тумаче јутрос у Звечану, пошто је у недељу око осам ујутру у пратњи полиције изашла на гласање и гласове још четворо суграђана.

Никакве неизвесности, говоре прелиминарни подаци ЦИК, није било у Лепосавићу где је за градоначелника изабран Љуљзим Хетеми са освојиних 73,5 посто, односно добио је 100 гласова, док је Аљбуљена Бехљуљи Хетеми освојила 25 посто, односно 34 гласа.

Иако се још у петак повукао из избора, председник Партије косовских Срба Александар Јаблановић добио је у Лепосавићу два гласа, односно 1,5 посто, пошто је његово име остало на гласачком листућу упркос томе што се повукао из избора.

Победу на изборима у Звечану и Зубином Потоку кандидатима своје странке ноћас је честитао Мемљи Краснићи, председник ПДК, који је рекао да највећиу захвалност, ипак, заслужују грађани.

Краснићи је додао да сада од косовске владе очекује да преузме обавезе и дужности које јој припадају и да "спроведе вољу грађана и омогући консолидацију институција у четири општине на Северу".

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић одмах по затварању бирачких места саопштио је да је на изборима на северу Косова гласало 1.566 Албанаца и 13 особа српске националности, што је 0,029 посто Срба на северу Косова и Метохије.

"Аљбин Курти и сви они који су месецима позивали на изборе са намером да окупирају Север доживели си фијаско а прави победник је српски народ који је у потпуности бојкотвао ове изборе. То је пораз и оног дела међународне заједнице који је подржао Куртија у организовању гласања", рекао је Петковић и додао да су избори који су одржани у контејенрима и „које је чувала косовска полиција са дугим цевима - антидемократски".

Грађани Северне Митровице са којима смо причали ноћас, одмах после вести да је Ерден Атић прогласаио победу са 519 гласова, рекли су нам кратко да их то не занима, да нити су избори били њихови, нити је Атић њихов градоначелник.

Сам Атић, у првом обраћају грађанима Северне Митровице у недељу увече, рекао је да ће бити "градоначелник свих грађана", да једва чека контакте са сународницима, да му се обрате, а у наредних две и по године најавио је и велике инвестиције.

Потпредседник Српске листе Милан Радоичић захвалио је Србима из Лепосавића, Звечана, Косовске Митровице и Зубиног Потока на, како је истакао, ко зна који пут доказаном патриотизму, достојанству, части и јединству.

''Желим да кажем велико хвала мојим сународницима из Лепосавића, Звечана, Косовске Митровице и Зубиног Потока, на ко зна који пут доказаном патриотизму, достојанству, части и јединству'', поручио је Радоичић у саопштењу.

Како је навео, онима који мисле да са један или два одсто гласова могу да воде општине на северу може да поручи, да им српски народ то никада неће дозволити.

"На нама је да заједно са нашом државом Србијом и председником Александром Вучићем наставимо борбу за очување мира и права Срба да живе своји на своме. Надам се да су сви добро разумели јасну поруку коју им је српски народ са севера Косова и Метохије данас послао. Живела Србија", додао је Радоичић.

image