Србија и Балкан

Вучић у Доњој Градини: Будимо своји, будимо само Срби и увек јединствени;Додик: Ово је век уједињења

Делегације Републике Србије и Републике Срспске, предвођене Александром Вучићем и Милорадом Додиком, положиле су венце на спомен-обележје јасеновичким жртвама у Доњој Градини
Вучић у Доњој Градини: Будимо своји, будимо само Срби и увек јединствени;Додик: Ово је век уједињења© FOTO TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE/ bs

Председник Србије Александар Вучић положио је венац на гробно поље "Тополе" током посете Доњој Градини поводом обележавања Дана сећања на жртве злочина - геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.

После полагања венаца председник је присуствовао парастосу и помену жртвама на пољу "Храстови".

Председник Србије поручио је да је наша дужност да будемо траг и путоказ жртвама злочина Независне Државе Хрватске (НДХ) како њихово име никада не би било заборављено.

"За оне који су нестали без трага, ми смо једини траг" почео је своје обраћање речима Симона Визентала председник Србије Александар Вучић. "Ми осим трага морамо да будемо знак и путоказ да се они који су страдали не буду заборављени", рекао је Вучић.

Више од 200 година покушавају без успеха да нас поделе и промене река је председник Србије.

"Променило се много тога а пре свега емоција нашег народа јер ми не можемо више да се помиримо са тим да су Срби увек криви за све, и да ако желе да учине нешто за свој народ онда они припадају прошлости и сметлишту историје", рекао је Вучић.

Они који нас притискају не разумеју да када Србину дозлогрди онда повратка нема, поручио је председник Србије.

"Данас се одржавају избори на северу Косова како би добили власт они који немају подршку ни један одсто грађана. До овог тренутка је на изборе у четири општине на северу KиМ изашло свега неколико Срба, Срби хоће мир са свима, али пре свега хоће да се боре за интересе свог народа", рекоа је Вучић.

Већ девет година заједно Србија и Република Српска обележавају све  важне датуме.

Ми смо се договорили са руководством Републике Српске да потпишемо споразум о изградњи Меморијалног центра у Доњој Градини како би увек могли да дођемо и одамо пошту јасеновачким жртвама. А једна Меморијални центар у Београду да сваки странац који га посети зна шта се догодило у Јасеновцу и да се никада не заборави, рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да не сме да нам буде тешко да стојимо ту, да негујемо културу сећања јер ако то не чинимо нисмо вредни постојања и опстанка.

"Зато је важно да сачувамо свој народ, али и да знамо шта је наше. И зато ћемо ми да се држимо права, онога чега се на Западу данас и не држе", рекао је Вучић.

Он је рекао да нема више подела на хрватске Србе, босанске Србе већ да смо ми исти народ.

"Будимо своји, будимо само Срби и увек јединствени и једни другим од помоћи", поручио је председник Србије.

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас - обраћајући се на обележавању Дана сећања на жртве злочина - геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини - да страдање 700.000 људи никада не сме бити заборављено и да се на том месту тишина може осетити и опипати.

"Тишина која је настала тако што је 700.000 људи убијено на најсвирепији начин од стране НДХ, хрватског народа тога времена и њиховог усташког покрета. Тишина девојке којој су очи извадили и ставили у руке, тишина мајке коју су распорили и убили дете не желећи да виде како се рађа, или старца коме су и уши и нос одсекли, а он рекао достојанствено да тај проклетник ради свој посао. Та тишина нас овде окупља", рекао је Додик.

Извините ако је икада био минут секунд, дан или година да вас се нисмо сетили и да вам се нисмо поклонили. Овде је 700.000 страдало на најсвирепији начин од стране НДХ, хрватског народа тог времена и њиховог усташког покрета, рекао је Додик.

Додик је рекао да је српски народ јединствен у страдању и да је зато данас овде и председник Србије, као и председници Републике Српске.

"Овде смо обједињени јер припадамо једном народу, а једног дана бићемо једна држава, јер је то наше право и наша историја", рекао је Додик и навео да ће се до краја живота борити за слободу сваког српског детета, јер се, како  каже, само у слободи може развити као слободан човек.

"Држава је кључна реч наше слободе. Не можемо да живимо у БиХ која нас овако стиска и угрожава слободе", рекао је Додик истичући да "треба да живимо сложно једни крај других, јер не можемо да живимо сложно заједно", преноси РТС.

Додик је оценио и да се злочин у Сребреници не може изједначити са Јасеновцем, и додао да представници западних држава неће да кажу да је у Јасеновцу почињен геноцид.

Навео је да Србима не могу прикачити етикету геноцидног народа и указао да српски народ има право на слободу. "Прошли век је био век страдања Срба, а овај је век, век, њиховог уједињавања", рекао је Додик.

"Уверен сам да ако у наредном периоду РС не постане држава, Срби на овом простору неће моћи да инвестирају. Ми смо се изборили за нашу слободу. Имовина коју имамо је наша. Не може се амерички амбасадор мешати у унутрашње ствари наше земље", рекао је Додик.
Он је поручио да морамо да живимо сложно, али очигледно је да не можемо заједно, нико није задовољан Босном и Херцеговином, поручио је он.

"Нека живи српски народ и вечно памћење на све страдале Србе", поручио је Додик.

У Доњој Градини је у току централна манифестација обележавања Дана сећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац, преноси РТРС.

Дану сећања присуствују председници Србије и Републике Српске, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, министри у владама Републике Српске и Србије, народни посланици, представници Српске у заједничким институцијама.

Присутни су и амбасадори Израела за БиХ са седиштем у Тирани Галит Пелег, Русије Игор Калабухов, Србије Александар Ђорђевић, представници кинеске и мађарске амбасаде, Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ, градова и општина у Српској, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и потомци жртава.

Обележавању присуствују и лидер Демократског фронта из Црне Горе Андрија Мандић, председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Министарству спољних послова Србије Арно Гујон.

Централној манифестацији обележавања Дана сећања у Доњој Градини присуствује и велики број ученика основних и средњих школа у Српској, чији је долазак ове године први пут организовало Министарство посвете и културе Републике Српске.

У Спомен-подручју свечано су постројени кадети Војне и Полицијске академије Србије и почасна једница Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Спомен-подручје Доња Градина је највеће стратиште српског народа и део је концентрационог логора Јасеновац, који је формиран за време Независне државе Хрватске у Другом светском рату.

У концентарионом логору Јасеновац је на стравичним мукама уморено 700.000 невиних мушкараца, жена и деце, углавном Срба, Јевреја и Рома.

Од укупног броја, према проценама Програма уређења Спомен-подручја Доња Градина, у Доњој Градини је убијено 366.000 људи.

Од укупне површине Спомен-подручја Доња Градина истражено је и заштићено 116 хектара. На том делу до сада је, према подацима из Спомен-подручја, откривено 125 масовних гробница огромних димензија које се простиру на девет гробних поља.

Осим масовнх гробница, у Доњој Градини се налази Топола ужаса, дрво на којем су усташе обесиле на хиљаде људи, који су пре вешања били изложени најстрашнијим мучењима.
Јасеновачка страдања трајала су од 1941. до 22. априла 1945. године.

image