Србија и Балкан

Петковић: Курти хоће да легализује отимачину српске земље

Јасна је намера Приштине да се, овим правним насиљем брутално обрачунава са српским народом који је мирно, али одлучно рекао "не" окупацији и отимачини, рекао је Петковић
Петковић: Курти хоће да легализује отимачину српске земље© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

Покушавајући да доведе до нове дестабилизације, приштинска власт на челу са Аљбином Куртијем покренула је процедуру за доношење закона о експропријацији којим дословно желе да легализују отимачину српске земље на северу КиМ и да на њој гради тзв. војне и полицијске базе, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

"Новим законом који је припремила Приштина буквално било који српски објекат или земљу у коју Курти упери прст, власти у Приштини могу прогласити `јавним интересом` и на том месту могу градити нелегалне полицијске и војне базе за своје специјалне јединице", истакао је Петковић.

Како је рекао, на то посебно указује члан 7, став 2.3.14 који дословно каже "легитимни јавни интерес се односи на објекте, полигоне, касарне, телекомуникационе водове за војне, полицијске и друге органе државне и националне безбедности, укључујући безбедносна подручја око њих".

"Нема сумње да је реч о новом покушају отимања српске земље, коју Приштина покушава да легализује по сопственим законима, зарад остваривања окупаторских интереса", навео је директор Канцеларије за КиМ у саопштењу.

Јасна је намера Приштине да се, како наводи Петковић, овим правним насиљем брутално обрачунава са српским народом који је мирно, али одлучно рекао "не" окупацији и отимачини.

"Приштина је ангажовала такозвано Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре да у тајности изради нови закон о експропријацији. Организована је наводно јавна расправа, која се спроводи слањем мејлова, далеко од очију јавности, а данас истиче рок за достављање коментара на предложени документ", указао је Петковић.

Канцеларија за Косово и Метохију ће, према његовим речима, и у овом конкретном случају заједно са нашим представницима на терену, правним тимовима и невладиним сектором наставити правну борбу за заштиту интереса и власништва српског народа у покрајини и обратиће се свим међународним мисијама и ЕУ, како би се оваква правна узурпација спречила.

image