Србија и Балкан

Петковић: Сви су видели право лице Куртија, Срби бојкотом одговорили Приштини и Западу

Директор Канцеларије за КиМ је упитао како ће сада Запад да честита "новом окупационом гаулајтеру", како је назвао градоначелнике албанских партија, које су прогласиле победе у градовима на северу Косова и Метохије
Петковић: Сви су видели право лице Куртија, Срби бојкотом одговорили Приштини и Западу© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Аљбин Курти је хтео да натера српски народ да гласа у контејнерима, али бојкотујући изборе Срби су послали Куртија у контејнер, изјавио је данас, након под принудом одржаних избора на северу Косова и Метохије, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Све оно што је Курти чинио последњих недеља и месеци говорећи да ће се десити неки инциденти на северу Косова и Метохије и да ће дан избора бити празник демократије показало се јуче. Сви могу да виде право лице Куртија који је желео да искористи изборни процес да би протерао један народ", казао је Петковић за РТС.

Он је упитао како ће сада Запад да честита "новом окупационом гаулајтеру", како је назвао градоначелнике албанских партија, које су прогласиле победе на северу КиМ и додао да је у најмању руку у питању "Пирова победа".

Петковић је истакао да је на јучерашњим изборима гласало око 400 Албанаца мање него на претходним, тако да су и они бојкотовали гласање.

Како је напоменуо, бојкот Срба је велика порука и међународној заједници, али и појединцима у Београду.

"Може Запад колико хоће да награђује Куртија и одлукама о визној либерализацији, и чланством Косова у Савету Европе, српски народ је дао свој одговор", поручио је Петковић.

Дијалог у Бриселу заказан је за 2. мај, а тема ће бити и ови избори, као и ЗСО.

"ЗСО је неопходан, предуслов за било какав даљи наредак у односима Београда и Приштине, али све оно што Запад чини, покушавајући да казни Београд или Српску листу зато што нису изашли на изборе, а имали су пуно право да не изађу, зато што свакога дана Курти крши њихова основна људска права", рекао је Петковић.

Подсетимо, Савет Европе данас заседа и питање чланства тзв. Косова могло би се наћи на дневном реду. Како је РТ Балкан раније писао, постоји двотрећинска већина чланица, која би гласала за пријем Приштине у ту организацију.

"Треба да Косово постане члан Савета Европе, Косово где цвета демократија, где је 13 Срба гласало? Је л' то демократија која треба да постане пример у свету? То треба да промовише ОЕБС, а они су се повукли са избора, оставивши полицајцима са дугим цевима да броје гласове. Народ жели слободу, народ жели да живи на својој српској земљи и то су јуче Срби показали. Ја им честитам на томе што су остали мирни, достојанствени и што су показали пуну одговорност према себи и својој будућности", рекао је Петковић.

На челу четири општине на северу КиМ, у којима су у недељу одржани ванредни избори, који су бојкотовале српске партије, наћи ће се кандидати албанских партија пошто су, како показују прелиминарни резултати приштинске Централне изборне комисије, кандидати Покрета Самоопредељење победили у Лепосавићу и на северу Косовске Митровице, док је Демократска партија Косова (ДПК) победила у Звечану и Зубином потоку.

Кандидат Покрета Самоопредељење за градоначелника северног дела Косовске Митровице Ерден Атић освојио је 519 гласова или 66,5 одсто, а следе кандидат Демократске партије Косова Таулант Кељменди са 186 освојених гласова или 23,8 одсто и Бетим Османи из Грађанске иницијативе "Митровица" са 75 гласова или 9,6 одсто, преноси приштинска "Коха".

image
VV inauguration
banner