Србија и Балкан

Дачић у Њујорку: Недопустиво је да се формирање ЗСО условљава захтевом Приштине у СЕ

Први потпредседник Владе и министар спољних послова састао се у Њујорку са сталном представницом САД при УН Линдом Томас-Гринфилд
Дачић у Њујорку: Недопустиво је да се формирање ЗСО условљава захтевом Приштине у СЕ© Amir Hamzagic/ATAImages

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас у Њујорку са сталном представницом САД при УН Линдом Томас-Гринфилд о предстојећој седници Савета безбедности УН која ће бити посвећена раду УНМИК-а, као и о развоју билатералних односа Србије и САД.

Саговорници су се сложили да динамичан политички дијалог и разговори званичника две земље представљају прилику за размену мишљења о темама које су приоритетне за развој билатералних односа, постизање веће транспарентности и јачање поверења, нарочито у години када Србија и САД обележавају 142 године дипломатских односа.

Шеф српске дипломатије изразио је наду да ће се у предстојећем периоду реализовати посета државног секретара САД Ентонија Блинкена Србији, као и да ће ускоро доћи до размене посета на председничком нивоу.

Када је реч о предстојећој седници СБ УН, министар Дачић истакао је да је за Србију рад УНМИК-а у свом пуном капацитету од велике важности, с обзиром на деликатност тренутне ситуације у српској јужној покрајини.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Дачић је поновио да ће Србија задржати конструктиван став у вези са европским предлогом и имплементацијом акционог плана у циљу даље нормализације односа са Приштином, али је поновио да за Србију постоје црвене линије од којих неће одустати, као што је то претходних месеци истицао и председник Србије Александар Вучић.

Поменуо је да ће у циљу наставка дијалога следећи састанак на виском нивоу бити одржан у Бриселу 2. маја, на коме ће учествовати председник Вучић.

Напоменуо је да укупан успех европског предлога зависи од формирања ЗСО, као обавезе која је преузета пре 10 година потписивањем Бриселског споразума.

Недопустиво је да се овај корак условљава разматрањем захтева за чланство Приштине у Савету Европе и Србија се оштро противи оваквом развоју догађаја, нагласио је Дачић.

Амбасадорка САД при УН Линда Томас-Гринфилд позвала је на имплементацију споразума који су Београд и Приштина постигли у Охриду и истакла да ће САД и даље бити активно ангажоване у давању подршке Србији и тзв. Косову док имплементирају своје обавезе у циљу постизања предвидљивих и мирних односа.

image