Србија и Балкан

Тривић: За ширење панике међу становништвом одговорна је тренутна власт

Опозиција у Републици Српској тврди да су председнички избори у том ентитету покрадени
Тривић: За ширење панике међу становништвом одговорна је тренутна властNone © FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Представници опозиције из Републике Српске одржали су конференцију за новинаре у Источној Илиџи приликом чега су говорили о изборном резултату за председника тог ентитета након поновног бројања гласова.

Председник Српске демократске стране (СДС) Мирко Шаровић изјавио је да ће се поновним бројањем гласова потврдити оно што стално говоре, а то је да је "режим крао и да се сада плаши".

"Изборне преваре од стране власти су масовне. Очекујемо до понављања избора на већем броју бирачких места. Правда је достижна", изјавио је Шаровић.

Председник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић поручио је да се у Српској десила брутална крађа у режији владајуће партије и коалиције, те да сада призивају сукобе да би прикрили крађу.

"На крају овог процеса Република Српска ће бити јача, ми нећемо одустати. Важно је да владајућа коалиција престане да призива сукобе, немире и тензије. Никоме не треба било каква тензија и сукоб, једини они то призивају, јер желе да скрену пажњу са крађе", поручио је он.

"За ширење панике међу становништвом одговорна је тренутна власт. До свега овога довели су они који су крали на изборима, а не ми који желимо истину", изјавила је кандидат опозиције за председника и потпредседница ПДП-а Јелена Тривић.

Лидер Листе за правду и ред Небојша Вукановић поручио је да ни један режим није опстао на силу, па неће ни овај.

"Позивам све институције да раде свој посао. Додику анархија, напетост и тензије одговарају, ми ћемо се мирним путем борити", истакао је Вукановић.

Небојша Вукановић, који је ове године на изборе изашао са својом изборном листом, која је постигла одличан изборни резултат, прво се осврнуо на одлазак високог представника Кристијана Шмита у Београд.

"Ја бих почео прво са једним реторичким питањем пошто је узурпатор рекао да свако онај ко се састане са Кристијаном Шмитом издајник. Поставља се питање да ли је патријарх српски издајник јер видимо да се састао са Шмитом", рекао је.

Група од 129 интелектуалаца недавно је потписала петицију подршке члану председништва БиХ Милораду Додику у којој се "осуђују покушаји злоупотребе и незаконитих поступања Централне изборне комисије БиХ, као и подршка таквим радњама од стране појединих медјународних актера у БиХ, с циљем да се неупитна победа Милорада Додика оспори и тиме уведе Република Српска и српски народ у стање политичке и економске нестабилности".

Петицију су, између осталих, потписали академици Јелена Гускова и Дарко Танасковић, режисер Емир Кустурица, историчари Милош Ковић, Чедомир Антић и Александар Раковић, професори Милош Јовановић, Слободан Антонић, Часлав Копривица као и многи други.

image