Србија и Балкан

Европска унија тражи од Приштине да продужи рок за пререгистрацију за 10 месеци

Портпарол Европске Уније Петер Стано изјавио је да је ова одлука од посебног значаја како би се одржала стабилност у региону
Европска унија тражи од Приштине да продужи рок за пререгистрацију за 10 месеци© Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Портпарол Европске уније Петер Стано, потврдио је да ЕУ тражи од привремених институција у Приштини да се рок за пререгистрацију српских аутомобила одложи за десет месеци.

Стано је у писаном одговору за косовски јавни сервис (РТК) навео да је за спровођење овог плана потребно време, како би се реализовао у складу са правилима европске праксе.

"Мора се избећи ескалација тензија и потенцијално насиље на северу Косова", додао је Стано и објаснио да би продужење за пререгистрацију омогућило садржајније консултације са становништвом. Он тврди да би то омогућило привременим институцијама у Приштини да издају косовске личне карте и возачке дозволе Србима на северу.

"Ово је од посебног значаја у актуелном геополитичком контексту, како би се одржала стабилност у региону“,  закључио је портпарол Европске уније.

Приштина је одредила 31. октобар као рок за пререгистрацију возила на РКС таблице.

Подсећамо, специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар је изјавио раније да би рок који је Влада привремених институција у Приштини одредила за пререгистрацију возила на РКС таблице требало да буде одложен за десет месеци и да би било добро да одговор владе буде позитиван, преноси Канал 10.

Ескобар је рекао да се на то нису обавезали ни председница Вјоса Османи ни премијер Аљбин Курти.

"Косово има право да ово спроведе, али желимо да то спроведемо на миран начин који не подиже тензије и не одвлачи нас од неких ствари које морамо да урадимо. Није тајна да смо тражили дужи период имплементације и тражили смо још 10 месеци. Волео бих да се ово деси. Ово није само захтев САД, већ целе Квинте. А то је зато што смо ми земље које највише подржавају Косово. Верујемо да је важно да када дајемо препоруке, да их људи слушају. Нисмо добили одговор косовске стране, још увек чекамо. Знам да ће бити и других званичника из Квинте који ће посетити Косово и Лајчак ће боравити овде. Желим да будем сигуран да људи који су укључени у преговоре чују позитиван одговор на ово", рекао је Ескобар.

image