Србија и Балкан

Извештај о КиМ пред СБ УН: Шефица УНМИК-а позвала све стране да ублаже "запаљиву реторику"

Зијаде је такође позвала да се "добро размотри" нацрт за формирање Заједница српских општина на КиМ
Извештај о КиМ пред СБ УН: Шефица УНМИК-а позвала све стране да ублаже "запаљиву реторику"Getty © Michael M. Santiago / Staff

Шефица УНИМК-а Каролин Зијаде позвала је стране укључене у преговоре да подигну ниво поверења и поручила да је неопходно предузети кораке, да би се обезбедило да полиција и правосуђе буду потпуно изоловани од политичког утицаја.

"Неопходно је смањити ниво неповерења и запаљиву реторику", рекла је представница генералног секретара УН на КиМ.

Како наводи РТС, Зијаде је најавила да би корак унапред могло да представља потписивање заједничке декларације о несталим особама.

"То би пружило породицама са обе стране шансу да пронађу одговоре у вези са њиховим најмилијима", рекла је шефица УМНИК-а.

Ова седница пада на годишњицу неколико значајних догађаја, укључујући самит у Солуну када је пре тачно 20 година зацртана европска будућност западног Балкана и десет година након првог споразума у Бриселу, рекла је она.

"Акције и реакције одвукли су Приштину и Београд даље од зацртаног пута... То је ствар коју лидери морају да промене", рекла је Зијаде.

"Постизање напретка захтева да се изгради поново самопоуздање међу онима који су почели да показују сумњу у ове односе. Вође треба да предузму одговорне кораке како би смањили вероватноћу за даље сукобе везане за проблеме који су деградирали јавно поверење у протеклим месецима и то обухвата питања која су довела до повлачења косовских Срба из косовских институција у новембру и оне које настављају да поларизују јавно мњење током локалних избора спроведених прошле недеље", истакла је она.

Такође, Зијаде је позвала да се "добро размотри" нацрт за формирање Заједница српских општина на КиМ.

Истакла је да је јасна и континуирана комуникација са јавношћу потребна у вези са питањима које утичу на њихове животе, на непристрасност правосудних институција и заштиту људских права, преноси Танјуг.

"То су питања као што је експропријација имовине као и могућност да се рачуна непристрасне правосудне институције. Потребно је уверење како би се заменило осећање неповерења и неизвесности, поверењем с обе стране реке Ибар", оценила је.

"Ванредни избори 23. априла су били мирни, али истовремено питање представљања се мора разматрати као део ширег политичког процеса. Изабране вође полицијских снага и све грађанске службе треба да одржавају и испуњавају интерес локалних", рекла је Зијаде.

Упозорила је на "фрустрације" међу грађанима, настале због несигурне будућности и навела да ће УН стати на страну оних који желе светлију и одрживу будућност.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес је, у извештају који обухвата активности УНМИК-а и развој догађаја од 16. септембра 2022. до 18. марта 2023. године, поздравио споразум о мапи пута ка нормализацији односа Београда и Приштине и анекс за његову имплементацију уз посредство Европске уније.

image
VV inauguration
banner