Србија и Балкан

Гутереш представио шестомесечни извештај УН о "Косову"

Посебно алармантни били су инциденти међуетничке природе, пуцњаве и повреде, укључујући међу цивилима и косовском полицијом, као и очигледно таргетирање новинара и међународних безбедносних актера, наводи се у извештају
Гутереш представио шестомесечни извештај УН о "Косову"Getty © Mike Coppola

У најновијем извештају о КиМ, који обухвата активности Унмика и развој шестомесечних догађаја од 16. септембра 2022. до 18. марта 2023. године, генерални секретар Уједињених Нација Антонио Гутереш поздравио је споразум о мапи пута ка нормализацији односа Београда и Приштине и анекс за његову имплементацију уз посредство Европске уније.

Он је оценио да нови оквир дијалога има потенцијал да унапреди процес ка постизању дугорочних решења.

Иначе, извештај се односи на период пре избора у четири општине на северу КиМ, а као "друга кључна дешавања" у периоду од шест месеци, наводе се и избор нове Владе Србије, одлука Европске комисије да са 75 милиона евра помогне КиМ у ублажавању енергетске кризе, постизање договора о визној либерализацији за грађане КиМ, подношење захтева Приштине Чешкој за чланство у Европској унији, што је изазвало приговоре Београда.

"Континуирано конструктивно ангажовање на свеобухватној имплементацији Споразума биће неопходно за изградњу заједничких основа, очување стабилности и спречавање било каквог поновног појављивања напетости и сукоба", назначио је он.

Истовремено, наводи да подржава веће укључивање жена, младих и других актера цивилног друштва у процесе који се односе на нормализацију односа.

"Конкретно, стране су се 'потпуно обавезале да ће поштовати све чланове Споразума и спровести све своје обавезе експедитивно и у доброј вери'. Ово је утолико критичније што су развоји током периода извештаја довели тензије до нивоа кризе, што је резултирало најзабрињавајућим назадовањем од почетка процеса дијалога 2011. године", рекао је Гутереш.

Како наводи, појачана и запаљива реторика на свим странама, постављање барикада на путевима, вишеструки безбедносни инциденти и протести на северу КиМ, повећали су ризик од насиља.

Истиче да је од 16. септембра до 28. фебруара било 12 инцидената на српским православним верским објектима и гробљима, који су укључивали оштећење надгробних споменика на српским православним гробљима у општинама Клокот и Клина, крађе из Српске православне цркве у Гњилану и Истоку, као и неред у манастиру Високи Дечани.

"Инциденти међуетничке природе, пуцњаве и повреде, укључујући међу цивилима и косовском полицијом, као и очигледно таргетирање новинара и међународних безбедносних актера, били су посебно алармантни. Све стране би требало да буду уздржане и да раде на томе да се сви спорови решавају на миран начин кроз дијалог, а не ескалацију и прелазак ивице", рекао је генерални секретар УН.

Даљи напредак у дијалогу Београда и Приштине, сматра он, од кључног је значаја за стварање услова за повратак представника косовских Срба у институције на северу КиМ.

Гутереш наводи и да је повлачење косовских Срба из приштинских институција створило безбедносни вакуум на северу КиМ, остављајући полицију да ради са мање од седам одсто снаге пре повлачења у тој области.

"Преостала 43 полицајца, косовска Албанца, наставила су да обављају ограничене дужности у полицијским станицама. Снаге Косова и Мисија владавине права Европске уније на Косову (ЕУЛЕКС) појачале су своје присуство на северу како би допринеле безбедном и безбедном окружењу", навео је генерални секретар УН.

image