Србија и Балкан

Данас седница СБ УН о КиМ, Ђурић: Србија пружа руку, а за то бива кажњена

Куртијево непоштовање споразума и гажење колективних права Срба награђено је прихватањем и поздрављањем резултата лажних, преварених избора на северу КиМ и подршком појединих европских земаља за чланство у Савету Европе, наводи амбасадор Србије у САД
Данас седница СБ УН о КиМ, Ђурић: Србија пружа руку, а за то бива кажњенаGetty © Photo by Michael M. Santiago/Getty Images

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић, данас, другог дана посете САД, учествоваће на седници Савета безбедности Уједињених нација, на којој ће бити разматрани нови шестомесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Мисије УН на Косову и Метохији (УНМИК).

Дачић ће се након седнице састати са Василијем Небензијом, сталним представником Руске Федерације у УН.

Русија је 1. априла преузела председавање Савету безбедности УН на месец дана.

Није претерана оцена генералног секретара УН Антонија Гутереша, у шестомесечном извештају о раду УНМИК-а, да су тензије у претходном периоду довеле односе Београда и Приштине до "најзабрињавајућег назадовања од почетка процеса 2011. године", рекао је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић за Танјуг.

"Србија континуирано пружа руку и приступа разговору у доброј вери, са жељом да се односи нормализују", каже Ђурић и додаје да оно што се Србија договори, она то поштује и спроводи али "на жалост бива кажњена понижавањем, притисцима, непоштовањем договора и стварањем једне нове реалности на терену".

Он подсећа да смо претходних дана могли да чујемо јасне поруке председника Србије Александра Вучића и државног руководства да таква политика више неће бити толерисана.

"Као што је важна порука да Аљбин Курти и његов режим не смеју да буду награђивани за једнострано деловање на терену, константно кршење споразума и приступање овом дијалогу у лошој вери и са намером да се нанесе штета другој страни", каже Ђурић.

Додаје да је исправна оцена председника Вучића да Београд и Приштина не воде прави дијалог.

"И овде, и у Вашингтону, и другим престоницама се чује снажан глас Србије да ми желимо добар, уређени и цивилизовани дијалог и сјајан однос са свим партнерима", наводи Ђурић.

На питање да ли је навођење формирања ЗСО као обавезе Приштине и у Гутерешовом, али и у извештају ЕУ о напретку Србије, Ђурић одговара да је "давно прошло време за сигнале и да је давно дошло време за конкретне резултате и акције".

Објашњава да је једино на шта Срби на КиМ после резултата избора могу да пристану јесу конкретна дела и иза њих, како каже стоји читава Србија и државни врх.

Ђурић, како наводи, није оптимиста да ће Приштина убрзати формирање ЗСО јер "на Куртијево непоштовање споразума и гажење колективних права Срба, као и једнострано мењање ситуације на терену, он није кажњен него награђен прихватањем и поздрављањем резултата лажних, преварених избора на северу КиМ и подржаних од стране појединих европских земаља на путу за Савет Европе".

Он је истакао да се тиме шаље веома лоша порука Приштини да бива награђена за лоше понашање и сматра да је од изузетног значаја за очување пута дијалога и стабилности на терену да се таква политика што је могуће пре промени, каже Ђурић.

Додаје да ће Србија радити на томе да пошаље јасну поруку да је реципроцитет основа политике Србије у односу са земљама међународне заједнице.

Ђурић објашњава да је Србија у претходних 10 година створила здраву основу за свој међународни положај и да је државно руководство водило избалансирану политику, па ће, како је навео, у том смислу нова стратегија спољне политике бити врло прецизно дефинисана.

На очекивање шефа српске дипломатије Ивице Дачића да ће се у предстојећем периоду реализовати посета државног секретара САД Ентонија Блинкена Србији, Ђурић каже да Србија користи сваку прилику у интеракцији са америчким званичницима да позове на јачање дијалога на високом нивоу и да су посете америчких званичника увек добродошле.

image