Србија и Балкан

Вучић: Србија неће ни у НАТО ни у било који војни блок

Председник Србије је рекао да смо сами успели да променимо смер кретања земље својим радом
Вучић: Србија неће ни у НАТО ни у било који војни блок© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је његова порука и пре и после 2. маја, када је у Бриселу заказан наставак преговора са Приштином, да не сањају да ће успети у намерама да протерају Србе.

"Поручујемо им пре 2. маја, а то ће се наставити и након тога: немојте ни да сањате да ћете успети у својим намерама да протерате или уништите Србе у било којем делу Косова и Метохије ни било где другде. У том случају знаћемо шта нам је посао", рекао је Вучић у Сокобањи.

Вучић је тако одговорио на одлуку премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да отвори мост на Ибру, не би ли Албанци из јужне Митровице преузели и северну Митровицу.

"То је њихова дугогодишња идеја и много година се наш народ томе супротстављао", рекао је Вучић.

Истакао је да Курти то правда тиме како наводно не желе у Митровици гето већ отворене градове, а што ће лако да му прође код западних представника, иако једино жели да протера Србе са КиМ. И по сваку цену желе сукобе, додао је Вучић.

Он је додао да смо променили смер кретања земље, јер смо показали да сами, својим радом, можемо да извучемо земљу из кризе.

Вучић је напоменуо да су последњих дана кренули притисци да Србија не буде неутрална, јер је једна од ретких земаља која има своју политику – независну и слободарску.

"Док сам ја председник, као врховни командант вам гарантујем, Србија неће ни у НАТО ни у било који војни блок. Србија ће да чува своју војну неутралност и своју слободу ће сама да брани. И то је наш избор", рекао је Вучић.

Он је казао да не може да пређе преко избора овог народа, да гледа у будућност и зато позива да и са онима који су нас напали 1999. имамо најближе и најбоље могуће односе, али да неке линије морају да постоје.

"А то је линија љубави према Србији, линија слободе коју никада и никоме не смемо да препустимо, зато ће Србија саму себе да чува, да брани своје небо, да брани своју земљу и да брани своје људе", поручио је Вучић.

Председник Вучић је у посети Зајечарском округу рекао да би отварање моста на Ибру, што је предложио Аљбин Курти, довело до "недвосмисленог и брзог сукоба са страшним последицама на северу КиМ", као и да му није јасно зашто приштински премијер инсистира на томе.

Коментаришући изјаву председнице тзв. Косова Вјосе Османи да је следећи корак Приштине чланство у НАТО-у и Европској унији, Вучић је рекао да они могу да буду примљени у НАТО, али не лако, као и да у тој организацији постоје четири државе које нису признале једнострано проглашену независност Косова, али да би прозив тога гласале и неке земље које су ту независност признале, попут Мађарске.

"То ништа не зависи од нас. Нити смо у НАТО-у, нити ћемо у тај или било који други војни блок", рекао је Вучић

Он је рекао да се у одлукама приштинских власти примећује нервоза и журба. "Изгледа да нису баш сигурни како ће то да изгледа у Украјини, па желе да пожуре. Да се на Србију на тај начин изврши притисак, не би ли Србија била крива за све а Курти могао да глуми Зеленског", рекао је председник Србије.

"Ако је то смисао, да нас увуче у рат, ја то не разумем", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је рекао и да приштински премијер нема другу политику осим загорчавања живота Србима. "Само се питам када ће ови са Запада то да виде, ако хоће да виде", додао је он.

Председник је рекао да се они воде принципом да "сила Бога не моли", али да ћемо дочекати тренутак када ће се променити односи снага  и када ће се међународно јавно право више поштовати.

image