Србија и Балкан

Најмлађи поднаредник у историји светских ратова: Србија не заборавља Момчила Гаврића (ФОТО)

На Новом гробљу у Београду обележено је 30 година од смрти Момчила Гаврића најмлађег поднаредника у историји светских ратова
Најмлађи поднаредник у историји светских ратова: Србија не заборавља Момчила Гаврића (ФОТО)© Уступљена фотографија/Удружење ратних добровољаца 1912-1918/РТ Балан

Момчило Гаврић био је, не само најмлађи поднаредник у историји светских ратова, већ и неустрашиви борац за правду до смрти, па је због свог става о непријатељству Албаније према нашем народу утамничен 1947. године, навео је за РТ Балкан почасни председник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, генерал Милорад Ступар.

На Новом гробљу у Београду обележено је 30 година од смрти Момчила Гаврића најмлађег поднаредника у историји светских ратова.

"Момчило Гаврић је најмлађи поднаредник, коме су аустроугсри преклали мајку, оца и седморо браће и сестара. Ступио је са 8 година у VI артиљеријски пук Дринске дивизије. По завршетку церске битке произведен је у чин каплара. Са српском војском прешао је Албанију, а после Крфа упућен на лечење у Француску и школовање у Енглеску. Одслужио је војни рок 1928. године", указао је Ступар.

"За време нацистичке окупације завршио је у логору. По ослобођењу Београда изведен је пред стрељачки вод 1944. године али Божјом вољом је преживео. Године 1947. завршио је у затвору због свог става о непријатељству Албаније", рекао је почасни председник Удружења добровољаца 1912-1918.

Како наводи Ступар, Србија, не сме да дозволи заборав оваквих хероја, а удружење ће се потрудити да успомена на Гаврића и њему сличне живи.

"Преминуо је 28. априла 1993. године и сахрањен у Београду. Момчило Гаврић први је солунски ратник који је сахрањен уз војне почасти. На сахрани му посмртни говор држао генерал-мајор Милорад Прелевић. Наше Удружење ратних добровољаца не заборавља велике српске Хероје какав је Момчило!", закључио је Ступар у говору након помена најмлађем поднареднику у историји светских ратова.

Помен Момчилу Гаврићу служио је Епископ Шабачки господин Јеротеј, а церемонију одавања војне почасти и полагања венаца предводио је државни секретар министарства за рад Миле Карановић.

По завршетку церемоније окупљенима су се обратили Бранислав Гаврић, син, Момчила Гаврића. 

Бранислав Гаврић захвалио се Удружењу ратних добровољаца 1912-1918 на свему што чине да успомена на Момчила живи, као и министру за рад Николи Селаковићу покровитељу удружења.

Венце су положили: изасланик министра за рад, државни секретар Миле Карановић и помоћница министра Татјана Милрнковић, градоначелник Лознице Видоје Петровић и народна посланица Драгана Лукић, градоначелник Шапца Александар Пајић и изасланици министра одбране.

Момчило Гаврић био је ратно сироче, али није дозволио да само то остане поставши херој Првог светског рата и јединствени пример у историји светског ратовања.

Док је био на одслужењу војног рока у Славонској Пожеги, 1929. године, Момчило је доживео непријатности и хапшење од официра Југословенске краљевске војске, иначе бивших аустријских официра, јер му нису веровали да он има већ четири ратне године иза себе и да је носилац Албанске споменице.

Велика добротворка Лејди Лејла Пеџет звала га је "српски витез", а Грци су му поставили златну плочу на Крфу. Француски председник Франсоа Митеран му је 1985. године доделио орден, а генерал Лепардије рекао: "Штета што нисте били француски војник, имали бисте споменик на Јелисејским пољима".

Момчило Гаврић био је и остаће симбол бескомпромисне борбе Срба за слободу и правду, који су, упркос бројним страдањима, увек храбро стајали на правој страни.

image