Србија и Балкан

Формирана Влада ФБиХ: Никшић премијер, испред парламента протести и јаке полицијске снаге

Потврђивање владе пратили су протести испред зграде парламента где су се окупили грађани који су изразили незадовољство наметнутом одлуком високог представника Кристијана Шмита
Формирана Влада ФБиХ: Никшић премијер, испред парламента протести и јаке полицијске снагеGetty © Lars Baron

Представнички дом Парламента Федерације БиХ након вишесатне расправе изгласао је формирање нове Владе ФБиХ, на челу са премијером Нермином Никшићем, преноси Танјуг.

Представници странака окупљених око Тројке и ХДЗ-а изгласали су формирање нове владе са 51 гласом за, један заступник био је уздржан док су два била против у Представничком дому ФБиХ.

Потврђивање владе пратили су протести испред зграде парламента где су се окупили грађани који су изразили незадовољство наметнутом одлуком високог представника Кристијана Шмита о формирању федералне владе једним, уместо два потписа потпредседника ФБиХ.

Никшић је у експозеу истакао да ће нова влада бити фокусирана на економске реформе.

"Ово је је време изазова са којима се суочава БиХ и сви нивои власти. Инфлација, исељавања мигранти неки су од кључних изазова с којима ће се супротставити нова влада. За ефикасно суочавање потребна је сарадња свих и подршка међународне заједнице, ЕУ, Велике Британије и САД. Примарно ћемо се ослањати на властите ресурсе и капацитете а међународна сарадња треба бити импулс која ће допринети целој БиХ", казао је Никшић

Никшићев кабинет ће имати пет министара из СДП-а, ХДЗ БиХ четири, Народ и правда - два, Наша странка - два, ХДЗ 1990 - једног, а ту је и Рамо Исак који се води као члан НЕС-а, али је на излазним вратима те странке.

Око зграде парламента незадовољни грађани и јаке полицијске снаге

Велики број припадника специјалне полиције, не само из Сарајевског већ и Зеничко-добојског, као и Средњобосанског кантона, присутно је у згради Федералног парламента пред којом трају протести грађана незадовољних одлуком високог представника Кристијана Шмита, везаном за начин именовања постизборне Владе ФБиХ.

Иако нема званичних података о броју присутних на протесту, најчешће се спомиње неколико стотина, приметан је њихов већи број него што је био на почетку данашње ванредне седнице Представничког дома, посвећене именовању нове, постизборне владе.

Председница Федерације Босне и Херцеговине Лидија Брадара предложила је нови владин састав без сагласности једног од потпредседника ФБиХ Рефика Ленде (Странка демократске акције), што је јучерашњом одлуком омогућио високи представник, привременом изменом Устава ФБиХ.

У Брадарином предлогу нема имена кадрова Странке демократске акције. Осим чланова Тројке – Социјалдемократске партије БиХ, Народа и Правде и Наше странке, у њеном предлогу су још имена представника Хрватске демократске заједнице БиХ и Хрватске демократске заједнице 1990.

СДА и Демократска фронта су изразиле незадовољство Шмитовом јучерашњом одлуком оценивши је као грубо кршење Устава. Стога су заступници ове странке напустили данашњу седницу Представничког дома, а шеф њиховог заступничког клуба Махир Мешалић претходно је вербално реаговао током обраћања Нермина Некшића као кандидата за новог федералног премијера.

Док је Никшић подносио експозе, Мешалић је бурно реаговао да је то противно правилима јер именовање владе још није потврђено на седници. Због поновљеног реаговања председавајуца Дома Мирјана Маринковић Лепић је Мешалићу изрекла опомену, пренела је сарајевска Н1.

Заступници његове странке придружили су се протесту испред зграде Парламента, након напуштања седнице која је настављена без њиховог присуства.

Шмит поздравио "закаснело формирање владе"

Након што је Представнички дом Парламента Федерације БиХ изабрао нову владу, Канцеларија високог представника у Босни и Херцеговини (ОХР) истакла је да нова власт мора бити посвећена грађанима.

ОХР је поздравио, како је наведено, закаснело формирање Владе ФБиХ, чиме је задовољена воља бирача исказана на октобарским изборима, пренели су босанскохерцеговачки портали.

"Нова Влада треба брзо да се ангажује у решавању потреба грађана и усвајању хитних и неопходних реформи како би БиХ кренула напред на свом путу према Еврпоској унији", наводи се у саопштењу.

Напоменуто је и да су грађани најбитнији у целом процесу именовања Владе ФБиХ.
"Свака нова власт, без обзира које странке чине већину, треба првенствено да буде посвећена грађанима", поручено је из ОХР-а.

image