Србија и Балкан

Шмит: Донео сам одлуку о деблокади формирања власти у Федерацији БиХ

Високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит изјавио је данас да је донео одлуку о деблокади формирања власти у Федерацији БиХ
Шмит: Донео сам одлуку о деблокади формирања власти у Федерацији БиХ© Milos Tesic/ATAImages

Како преноси РТРС, Шмит је наложио да до сутра буде одржана седница Представничког дома Парламента ФБиХ на чијем дневном реду треба да буде само потврђивање федералне Владе.

"Водећи принцип који следим је онај принцип који је добар за грађане и ову земљу. Све њене грађане. Не идем у прилог против било којег народа или странке. Принцип узајамног поштовања се мора примењивати. Ниједан конститутивни народ није нападнут, нити се не поштује", рекао је Шмит, а пренео клиx.ба.

Премијер, потпредседници и министри Владе ФБиХ које је председник овог ентитета предложила у предлогу одлуке, коју је потписала 30. марта, а усагласио један од потпредседника 3. априла и измењене су 27. априла, овим се сматрају именованима у складу са Уставом ФБиХ, наводи се у одлуци објављеној на страници ОХР-а.

"Влада ФБиХ се бира након што је њено именовање потврђено већином гласова Представничког дома ФБиХ у складу са Уставом ФБиХ. Председавајући Представничког дома сазваће хитну седницу која ће бити одржана најкасније до 28. априла, а једина тачка дневног реда ове седнице биће потврђивање именоване владе", наведено је у одлуци.

Шмит је у обраћању медијима истакао да овом одлуком позива парламент да настави са изменама Устава како би се спречили будући застоји.

"Морамо рећи да сведочимо политичком застоју до којег је дошло и да се не ради о сукобу између конститутивних народа. Међутим, воља грађана изражена на изборима не сме се игнорисати. То је оно што представља демократија", поручио је високи представник.

Због тога, истиче Шмит, донео је одлуку о деблокади именовања Владе ФБиХ.

"С овом одлуком покушавам да окончам застој и да омогућим Представничком дому да испуни дужност и гласа за именовање нове владе. Ово радим јер нам Устав не даје никакве одговоре на овакву ситуацију. У циљу да спречим сличне ствари у будућности, охрабрујем све стране да се у најбољој намери укључе у разговоре и пронађу трајно решење", поручио је он.

Шмит је нагласио и да је увео заштитни механизам који ће ступити на снагу само ако Парламент не постигне договор о изменама Устава у року од годину дана.

"Моја одлука ступа на снагу одмах након објаве на страници ОХР-а. Укључује и део који позива Представнички дом да гласа о именовању владе", рекао је Шмит

Он је најавио и измене Кривичног закона којим ће бити кажњаване манипулације у изборном процесу.

image