Србија и Балкан

Саветник грчког премијера: Нисмо променили став о признању "Косова"

Саветник грчког премијера за националну безбедност Танос Докос тврди да је његова држава гласала за захтев "Косова" за чланство у Савету Европе, сматрајући да би улазак у ту организацију био од "користи и помоћи у питањима владавине права"
Саветник грчког премијера: Нисмо променили став о признању "Косова"www.globallookpress.com © Takis Sagias via www.imago-image/www.imago-images.de

Позиција Грчке по питању признања самопроглашене независности такозваног Косова, како тврди саветник премијера те земље за националну безбедност Танос Докос- остала је непромењена.

Докос је на Осмом економском форуму у Делфима, одговарајући на питање зашто је Грчка била уздржана приликом гласања о пријему "Косова" у Савет Европе и да ли ће због тога бити напетости у односима са Србијом, рекао да се "позиција Грчке није променила", преноси портал "Капитал"

"Сигуран сам да српски пријатељи памте да је Грчка подржавала Србију последњих 30 година у веома тешким временима за Београд", рекао је Докос.

Додао је да је Грчка једна од земаља која није признала независност тзв. Косова из више разлога, али је истовремено развила веома добре односе.

"Две стране морају да предузму кораке, да испуне своје обавезе", рекао је Докос и нагласио да је Грчка спремна да, ако може, допринесе процесу нормализације односа Приштине и Београда.

Додао је да је Грчка сматрала да ће приступање тзв. Косова Савету Европе бити од користи и помоћи у питањима владавине права.

"Трудимо се да будемо што конструктивнији, шаљемо поруке и једној и другој страни, а уверен сам да то неће бити погрешно протумачено од стране Београда", рекао је Докос.

Према његовим речима, за Грчку је из политичких, економских и географских разлога веома важно да буде завршен процес проширења ЕУ на Западни Балкан.

image