Србија и Балкан

Да ли Београд спрема контрамере на приштинско кршење споразума о таблицама

Рестриктивне мере Србије погодиле би и Албанце и Србе јужно од Ибра, а можда би изазвале и спиралу акција и реакција између Београда и Приштине, сматра политички аналитичар Огњен Гогић
Да ли Београд спрема контрамере на приштинско кршење споразума о таблицамаGetty © Carsten Koall / Stringer

Поред обавезе Приштине да формира Заједницу српских општина и питања несталих на КиМ, на дневном реду новог састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија 2. маја у Бриселу могло би се наћи и питање регистарских таблица.

Проблем који је крајем прошле године "подигао температуру" на северу КиМ и даље је актуелан искључиво због једностраних Куртијевих потеза, сматрају саговорници портала "Косово онлајн".

На питање да ли би увођење нових мера Београда или Приштине у вези с регистарским таблицама, а о чему је недавно говорио председник Србије Александар Вучић, могло да изазове инциденте и доведе до ескалације на терену, бивши председник Извршног већа Косова и Метохије Зоран Анђелковић истакао је да су инциденти, сукоби и провокације са албанске стране свакодневно присутни у животу Срба а да би новине само закомпликовале ситуацију.

"Никоме не одговара заоштравање и треба да радимо на смиривању, али очито је да приштинска страна жели заоштравање. Инциденте, сукобе или провокације имамо свакога дана тако да то није ништа ново, али наравно да то усложњава функционисање грађана укупно на простору јужне српске покрајине, и ове мере које Приштина предузима или било које реципрочне мере које би предузео Београд", рекао је Анђелковић.

Сва актуелна и нерешена питања од ЗСО, таблица, преко присуства наоружаних специјалних јединица полиције на северу Косова, до нелегитимних избора, наводи Анђелковић, требало би да се нађу на столу 2. маја у Бриселу јер мора се радити на смиривању ситуације и проналажењу решења за проблеме.

Политички аналитичар Огњен Гогић каже за "Косово онлајн" да је тешко коментарисати мере које би Београд евентуално предузео уколико Приштина одбије да прихвати компромисно решење о питању регистарских таблица.

"Прича око таблица доста је збуњујућа због тога што смо сада имали последњи документ из Брисела, који је прихваћен крајем фебруара, и такође третира питање таблица. Према том документу треба да постоји пуно прихватање и признавање свих таблица, без обзира на то које ознаке носе", навео је Гогић.

Подвлачи да је Вучић приликом разговора с представницима Срба са КиМ најавио неке контрамере и рекао да ће Београд, уколико Приштина буде правила проблеме власницима возила са КМ таблицама, предузимати нове мере против РКС таблица.

"Претпостављам да то значи неку врсту рестриктивних мера и отежавања уласка власницима тих возила у централну Србију. Међутим, то би било контрапродуктивно због тога што Срби јужно од Ибра имају РКС таблице. Има и Срба на северу са РКС таблицама. Тако да би тим мерама онда били погођени и они, па то можда то није најпаметнија ствар", оценио је Гогић.

У суштини трајно решење би требало да буде да се поштују договори – прво онај постигнут у новембру по коме је Приштина требало да дозволи употребу КМ таблица, а онда и договор у Бриселу који је уследио после и којем је дозвољено слободно кретање возила са било којим таблицама.

Гогић понавља да би рестриктивне мере Србије погодиле и Албанце и Србе јужно од Ибра, а можда би изазвале и спиралу акција и реакција између Београда и Приштине.

Такође, увођење различитих и наизменичних мера Београда и Приштине повећало би и могућност за тим да приштинска страна у једном тренутку одговори новим хапшењима и притворима "на правди Бога", односно затварањем Срба без икаквих објашњења.

Гогић је упозорио да Приштина може да повећа и број "специјалаца лаких на обарачу" на пунктовима и прелазима, што би појачао ризик од нових пуцњава и напада.

image