Србија и Балкан

У дворишту цркве у Новом Брду: Отровали псе да застраше Србе (ВИДЕО)

На објављеном снимку види се да радник фирме "Биоленд", која је у власништву Албанца, псима даје храну
У дворишту цркве у Новом Брду: Отровали псе да застраше Србе (ВИДЕО)© Printscreen/Youtube/RTV Kim

Четири пса угинула су, а једaн се бори за живот после тровања у дворишту Цркве Успења пресвете Богородице у Новом Брду, општини са српском већином и становништвом које живи у великом сиромаштву.

Свештеник Стево Митрић за "Радио КиМ" каже да је читава породица потресена и да не могу да се смире.

"Не знам шта да радим. Сада покушавамо да бар једног да спасимо, дајемо му јогурт. Не могу да смирим ни себе, ни породицу. Ћерку Милијану, која је била посебно везана за Миксија, одвео сам у Манастир Драганац. Не може да поднесе ово", рекао је свештеник цркве.

На видео снимку који је Радио КиМ објавио на Фејсбуку, види се да радник фирме "Биоленд", која се бави производњом органске хране и јаја, а у власништву је Албанца, псима даје храну.

Види се како је мушкарац у возилу "квад" дошао на црквено имање, псима дао храну и уверио се да су је узели. Све се одиграло у близини дечјег игралишта.

Земљиште на ком се налази фирма, пише портал, иначе је купљено од Срба у протеклом периоду.

Косовска полиција: Увиђај извршен

Из Косовске полиције саопштили су да су још у среду изашли на лице места и извршили увиђај.

"Један човек је инспитан у вези са тим и истражни органи раде на томе да утврде да ли је истина да их је он отровао или не. Осумњичени је приликом саслушања рекао да није имао намеру да их отрује", рекао је портпарол Косовске полиције Исмет Хашани и додао да мушкарац није задржан у притвору и да се "ради на даљем обезбеђивању доказа".

Свештенику је, иначе саветовано да замрзне псе, наручи приватну обдукцију и токсиколошку анализу.

Ново Брдо је од 1999. године познато као место где су Срби изложени честим пљачкама, претњама и нападима. Многи живе од социјалне помоћи и уз велику подршку Српске православне цркве која у овом крају има народне кухиње са великим бројем корисника.

image