Србија и Балкан

Курти: Охридски споразум велики успех; Рама: Односи "Косова" и Србије никад бољи

Приштински премијер истакао је да односи тзв. Косова са Србијом нису нормални, те да је потребна нормализација истих, јер се историја и географија не могу мењати
Курти: Охридски споразум велики успех; Рама: Односи "Косова" и Србије никад бољи© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је Охридски споразум велики успех за "Косово", Србију и ЕУ, те да је с тим у вези велики оптимиста. Такође, констатовао је да је неопходна његова брза имплементација, пренела је "Коха".

У оквиру Делфи економског форума у Грчкој Курти је рекао и да ће брза примена споразума бити изазов, али да је ЕУ показала да може да нормализује односе.

"Договор је инспирисан моделом две Немачке. У основи, две државе које одлучују да живе једна с другом, са својим суверенитетом и једнаким правима. Оптимиста сам о питању овог договора. Потребна нам је брза имплементација. Сада је имплементација изазов, али не и нешто чега треба да се плашимо, како је рекао шеф УНМИК-а", изјавио је Курти.

Приштински премијер је рекао и да односи "Косова" са Србијом нису нормални, те да Београд и Приштина морају да раде на промени будућности.

"Наши односи са Србијом нису нормални, потребна нам је нормализација. Косово је нормална, демократска земља, не велика земља, али добар пример како економски развој и демократија иду руку подруку. Ми смо показатељи успеха НАТО интервенције. Морамо нормализовати односе, јер историју и географију не можемо да мењамо. Можемо да променимо будућност, можемо да радимо за бољу будућност. Охридски споразум је велики успех за Косово, Србију и ЕУ", оценио је Курти.

Према његовим речима, тзв. Косово је усклађено са западним вредностима, а то показују санкције уведене Русији рата у Украјини.

Рама: Односи "Косова" и Србије никад бољи

Премијер Албаније Еди Рама не слаже се с Куртијевим оценама и сматра да су односи тзв. Косова и Србије бољи него што су икада били, те да ипак има још много тога да се уради на њиховом унапређењу, као и да ће финализација дијалога Србије и "Косова" представљати затварање поглавља сукоба у региону.

"Односи Косова и Србије никада нису били овако добри као сада. Дакле, они су веома добри у односу на раније. Међутим, много више треба да се уради да се тај однос побољша", рекао је Рама након сусрета с Куритјем на економском форуму у Грчкој.

Говорећи о недостатку стабилности у региону због руског утицаја, Рама је изјавио да не постоји руски утицај у Албанији и на "Косову".

"Када говоримо о геополитичком аспекту и међународној политици земаља Западног Балкана, имамо веома сложену панораму. Имамо три земље чланице НАТО-а, Албанију, Северну Македонију и Црну Гору – у Албанији нема руског утицаја док га у Црној Гори и Северној Македонији има. С друге стране имамо Србију, Босну и Херцеговину и Косово. Косово је као Албанија, у истом је реду са САД и ЕУ, тамо нема руског утицаја, док у Србији или Босни има доста руског утицаја. Овде не говоримо само о власти већ и о становништву", нагласио је Рама.

image